På konstgräsplanen bakom Sjulnässkolan hörs det peppande rop och skratt när KRIK-deltagarna spelar fotboll. KRIK Piteå är en ideell ungdomsorganisation som spelar olika sporter varje måndag. De håller till utomhus eller i Sjulnäs sporthall och riktar sig främst till ungdomar som går högstadiet eller gymnasiet.

– Vi är ett gäng som träffas en gång i veckan. Tillsammans sportar vi, har lite andakt och förhoppningsvis har vi också väldigt kul! säger Albin Stenvall, en av ledarna för ungdomsinitiativet.

Varje träff brukar inledas med någon form av uppvärmning. En favorit är en lek som kallas ”killer-boll”, men idag inleddes KRIK-mötet med Smackboll. Smackboll påminner mycket om fotboll förutom att man använder händerna istället för fötterna och när bollen vidrörs måste man ropa ”SMACK”.

Artikelbild

| Albin Stenvall är en av ledarna för ungdomsinitiativet.

Albin menar att KRIK-träffarna inte är ”jätteblodiga” och de planerar inte träningstillfällena särskilt noga i förväg, då både vädret och sportönskemålen kan komma att förändras.

– Idag var det till exempel preliminärt planerat att vi skulle ha volleyboll inomhus men då lokalen var låst, blev det fotboll på konstgräsplanen istället, säger han.

Fotbollsmatchen börjar och några sjunger med i musiken som spelas på den portabla högtalaren. Stämningen är väldigt trevlig och deltagarna samarbetar, peppar varandra och alla får röra vid fotbollen.

Solen ligger lågt över konstgräsplanen men trots att det är kväll är det väldigt varmt ute. Detta märks inte minst på de svettiga deltagarna som bryter mitt i fotbollsmatchen för att pusta ut och ha en andakt tillsammans.

Artikelbild

| Benjamin Jonsson poserar för kameran medan han står fotbollsmålvakt.

Förutom att spela olika sporter ägnar sig KRIK åt att lära ut och diskutera kristen tro. För en mindre KRIK-insatt kan sport och religion tyckas vara en konstig kombination men Albin menar att Jesus vill att vi gör saker som vi blir glada av och att sporta är ett bra exempel på det.

KRIK står för Kristen Idrottskontakt, men för att delta i aktiviteterna behöver du varken vara kristen eller troende.

Artikelbild

| Enligt Elin Vikström, deltagare sedan ett år tillbaka, är det främst gemenskapen som hon kommer hit för. ”När jag började här kände jag bara en person, men nu känner jag alla. Det är roligt att ha lärt känna så många nya människor och bygga upp en stor gemenskap. Dessutom är alla så glada här och den positiviteten smittar av sig” säger hon.

– Du tar dina grejer, kommer hit, sportar och pratar lite med folk, sen är det bara en bra bonus att få lära sig och prata mer om Jesus, säger Albin.