Snart är det dags igen för något många studenter oroar sig över, nämligen högskoleprovet. I år skrivs provet lördag den 14 april av ca 150 000 personer runt om i hela landet. Provresultatet kan tillsammans med gymnasiebetygen användas för att söka in till olika högskolor. Skriver du provet har du alltså större chans att konkurrera om platser till en högskoleutbildning.

Provet är uppdelat i fem olika provpass och åtta olika delar med totalt 160 uppgifter och testar dig på bland annat din matematiska problemlösningsförmåga och din läs- och ordförståelse i både engelska och svenska. Varje pass varar i ungefär en timme, med en rast på ungefär 20 minuter mellan varje, samt en timmes lunch vid klockan 13. Du kan som mest få 2.0 poäng, då är du antingen ett geni eller en väldigt tursam person. Medelpoängen för våren 2017 var 0.88.

Ibland har man såklart dåliga dagar och har man otur är provdagen en sådan. Till skillnad från andra prov kan du skriva om högskoleprovet så många gånger du vill. Det finns två tillfällen varje år och skriver du provet fler gånger kommer förmodligen resultatet att förbättras då du blir mer van vid konceptet och frågetypen.