Jag kommer än idag ihåg hur glad jag var dagen jag började skolan. Äntligen skulle jag få en egen skolbänk att förvara min alldeles egna mattebok och få börja arbeta med ”äppel-päppel-piron-paron”-serien. Jag var nervös, men framförallt otroligt taggad på att börja skolan. På den tiden var det inga siffor eller bokstäver som bedömde min prestation och jag var inte på skolan för att prestera, utan jag var på skolan för att lära mig.

Min syn på skolan förändrades dock när jag började i mellanstadiet och min lärare informerade mig om att mina kunskaper skulle testas och betygsättas. Jag tror min motivation till att ta mig till skolan avtog i samma takt som betygskraven höjdes. Jag har dock alltid haft relativt lätt för mig att lära mig nya saker och jag pluggade nästintill aldrig, men ändå så blev jag drabbad av något som många andra också blir. Jag blev skoltrött.

Min motivation till att lära mig saker i skolan tog helt slut. Jag ville inte börja gymnasiet. Det kändes som att allting jag lärde mig var för att jag skulle få bra betyg, för det hade jag hört brukade leda till ett bra fortsatt liv.

Det var inte förrän i ettan på gymnasiet som jag insåg vilken katastrofal inställning jag hade till skolan och ny kunskap. Jag insåg, på riktigt, att jag inte går i skolan för att jag ska få betyg, utan jag går i skolan för att jag vill lära mig nya saker.

Jag insåg också att det egentligen inte spelar någon roll vilka betyg du har eller vilken svårintagen utbildning du får ta del av. Det kan låta väldigt motsägelsefullt mot för vad lärarna under alla dessa år har tjatat om, men så länge du har inställningen att du vill utveckla dina kunskaper och vill lära dig mer, så kommer ditt liv ändå att bli bra. Nämn exempelvis en chef som inte vill anställa en person som är driven, vill utvecklas och ta del av ny kunskap? Sen kan man ofta se kopplingar mellan de som har bra betyg och de som är drivna och vill utvecklas, men det behöver inte alltid vara så.

Syftet med denna krönika är inte att du ska skita i betygen, för de finns där av en anledning, men att du kanske ändå bör resonera över din inställning till skolan. Går du till varje lektion och känner att du vill lära dig, eller sitter du av de allra flesta för att du ska få ditt studiebidrag i slutet av månaden?

Jag kommer att gå ut gymnasiet och förmodligen fortsätta mina studier även på högskolan, för att jag vill lära mig mer. Jag kommer göra mitt bästa under skolgången för att lära mig så mycket som möjligt, inte för att få så bra betyg som möjligt.

Elin Eriksson