För snart fem år sedan valde jag att sluta äta kött och jag blev en så kallad vegetarian. Mitt val att avstå från produkterna från köttindustrin ifrågasattes många gånger av mitt umgänge. Som nybliven vegetarian älskade jag att svara på alla frågor jag fick och jag såg det som en ypperlig chans att informera alla om det relativt nyetablerade konceptet vegetarianism.

När jag blev vegetarian var det allt som oftast kötträtter på skolans matsedel och då det inte gick någon annan vegetarian på den lilla byaskolan, fanns det inte heller något behov av vegetarisk mat. Jag kände mig som världens jobbigaste elev när jag bad kökspersonalen att ställa sig och laga speciell mat, enbart till mig. Det blev sedan obligatoriskt att servera vegetariska alternativ och allt fler valde vegetariskt till lunch.

När jag var nybliven vegetarian var det svårt att äta ute. På majoriteten av Piteås restauranger var utbudet av vegetariska alternativ väldigt dåligt, eller i vissa fall, helt obefintligt. Mycket har förändrats sedan dess och idag finns det vegetariska rätter på alla restauranger och de flesta erbjuder till och med veganska alternativ. Fördomen om att vegetarianer inte kan äta överallt lever dock kvar till viss del.

Det är svårt att uppskatta hur stor andel som är vegetarianer, men enligt Djurens rätt är var tionde svensk vegetarian eller vegan. Detta är en enorm ökning sedan jag blev vegetarian, 2013. Enligt nya studier publicerade på Jordbruksverkets framkommer det att mer än var femte svensk har minskat sin köttkonsumtion de senaste åren och två av tre säger att de äter minst en vegetarisk måltid i veckan.

Det märks såväl på restaurangerna som i livsmedelsbutikerna att intresset för den vegetariska kosten har ökat. I kylarna på livsmedelsbutikerna finns det ett gigantiskt utbud av vegetariska alternativ till kött. Det finns idag allt från ”fejkon” och olika typer av vegetarisk skinka till olika pastejer och sojafärs. Det finns numer hundratals olika substitut och alternativ till kött, vissa bättre än andra.

Det är glädjande att se att folk faktiskt har börjat engagera sig i vad de äter och minskat sin köttkonsumtion. Förutom att det blir mer cash i plånboken bidrar du också till en mer hållbar värld. Hur bra är inte det?