Räck upp en hand, alla ni som aldrig har sett ett inlägg på Instagram innehållandes: en alkoholhaltig dryck, en bild på ett flygplan eller en text som uppmanar oss till köp. Jag, och många andra, håller nog kvar sin hand, fortsatt nere. Det har på senare tid nämligen blivit väldigt, väldigt vanligt att publicera liknande saker.

När jag började använda sociala medier publicerades det bilder med låg kvalité och man hade ofta ingen större baktanke eller syfte med det man publicerade, annat än att dela med sig av sitt liv till sina vänner och familj. Nu för tiden är det däremot högre krav på innehållet som publiceras. Det är bättre kvalité på bilderna, bättre redigeringsteknik och mer genomtänkta texter, men framförallt ett innehåll som är baserat på hur ”like-vänligt” det är. Vart har vi fått alla dessa oskrivna publiceringsregler?

Jag skulle tro att mycket bottnar sig i influencers. Personer som offentligt skriver texter och publicerar bilder om sitt liv och vardag eller sina intressen och som dessutom har den eminenta förmågan att kunna inspirera och motivera andra, tack vare deras uppbyggda förtroende.

När jag tänker på en influencer tänker jag på en framgångsrik person som poserar på bilder iförd nya kläder varje dag. Jag tänker också på en person som ofta lägger upp bilder när hen reser, äter på någon dyr restaurang eller festar med andra kända personer. Det är inte konstigt att så många vill ta efter deras liv genom att publicera på liknande sätt.

Med allt fler som publicerar liknande innehåll skapas det oskrivna regler om hur man bör vara och se ut, vad man ska äta och vilka intressen man ska ha. Instagram och andra sociala medier har numera blivit en barnkammare för normer.

Det krävs det bara en inloggning på till exempel instagram för att se vilka de rådande normerna är. Vilket är skrämmande med tanke på hur sociala medie-användandet bara kryper lägre och lägre ned i åldrarna. Vill vi visa unga personer att alkohol är en rolig sak, att man bör se ut på ett visst sätt eller äta på dyra restauranger för att generera fler likes? Att utsättas för dessa normer vid så ung ålder leder sällan till en bra självkänsla.

Hur ska vi dessutom lyckas få ner våra (redan nu) gigantiska miljöavtryck om det dagligen visas för unga att välja flyget som färdmedel och konsumera nya kläder är okej?

Elin Eriksson