Titt som tätt dyker det upp ”jag släpper en ny låt-inlägg” på Youtube och Instagram. Något som kanske inte är så konstigt med tanke på hur musikbranschen ser ut idag. Nu mer kan vem som helst producera egna låtar. Det enda som egentligen krävs är en enkel inspelnings-setup och ett musikprogram. För att förstå hur inspelningsprogramvaran fungerar kan det även behövas några timmars tittande på instruktionsvideor, något som det finns gott om på nätet.

Det är alltså, i teorin, relativt lätt att producera låtar och titulera sig som artist. Det är däremot väldigt svårt för en okänd person att hamna på topplistor och skapa sig ett välkänt namn, oavsett hur talangfull personen är.

Hur många lyssningar en låt får handlar ofta inte om hur bra proddad den är eller hur musikalisk artisten bakom låten är. Låtlyssningarna genereras ofta av artistens tidigare följare och fans på sociala medier. Det är rätt logiskt att ju större publik en artist redan har, desto fler låtlyssningar får låten. I och med det, hamnar låten därför lättare högst upp på listorna.

Det är här jag tycker att allt blir så fel. De stora musikbolagen använder kända personers namn för att få fler streams på låtarna. Artisten eller den kända personen i sig, behöver inte vara det minsta musikalisk. Nästan allt går att fixa med effekter och autotune, vilket innebär att artisterna inte behöver kunna träffa en enda ton rätt.

Artister som Joakim Lundell, Manfred Erlandsson, Vlad Reiser och Samir och Viktor är några exempel på artister vars låtar snabbt hamnar högt uppe på musikstreamingtjänsternas topplistor. Är det på grund av dess musikaliska förmåga eller deras sedan tidigare kändisskap?

Det är tråkigt när musik inte längre handlar om hur talangfull en person är. Hur bra personen kan sjunga eller hur bra melodierna är, är oväsentligt. Låtarnas kvalité blir till och med, i vissa fall, lidande för den rådande massproduktionen av låtar. Varför låtar massproduceras är för att musikbolagen och artisterna ska tjäna så mycket pengar som möjligt.

Det finns såklart ny musik som är bra och gjord av duktiga kreatörer, men varför utsätter vi våra öron för de massproducerande ljuden som är skrivna för att de redan kända personerna och de stora musikbolagen ska tjäna ännu mer pengar? Är det inte roligare att lyssna på låtar vars producenter har arrangerat låten, skrivit texten, spelat in rösten och mixat låten helt själv?

Elin Eriksson