Det är nya förutsättningar i nordallsvenskan där serien har krympt från tolv till åtta lag.

– Förbundet vill spetsa till seriepyramiden, speciellt här i Norrland där det är ganska få lag, förklarar Carl Wikhede i Piteå BK.

Vad innebär det för er?

Artikelbild

| Louise Helgesson är en av nyckelspelarna i Piteå BK. (Arkivbild).

– Serien blir tuffare och jämnare, det är större risk att man tvingas kvala sig kvar. Men vår målsättning är att hålla oss kvar i allsvenskan utan att kvala, berättar Wikhede.

De två bästa lagen får kvala upp till elitserien.

Ni har ingen chans att slåss i toppen?

– Vi är nog lite tunna för det. Men å andra sidan är serien ganska öppen efter Bodens BK som får gälla som solklar favorit. De spelade ju i elitserien ifjol och har ett överlägset kunnande.

Det har blivit några förändringar i Piteå BK inför säsongen. Laget har tappat Malin Eriksson och Caroline Johansson till Pite BF. Erik Synnegård har gått andra vägen.

– Erik är en jättebra förstärkning för oss, men det är lite trist att tappa tjejerna. Caroline är ju bland länets tre bästa damer, menar Wikhede.

Den tunna truppen i PBK behöver dock inte bli något problem eftersom det finns ett samarbetsavtal med PBF.

– Det känns jättebra, vi kan låna spelare av dem och de kan låna spelare av oss. Eventuellt behöver vi någon redan i premiären.

Serien rullar igång på lördag då PBK har två matcher mot Umeå och Loet – i Vilhelmina.

– En nyhet för säsongen är att man möts tre gånger – hemma, borta och på neutral mark.

Pite BF, som spelar i mellersta Norrland, drar igång division 1-säsongen mot Luleå och Vilhelmina under lördagen. Matcherna spelas i Umeå.