Reser...ja reser är faktiskt ordet som dominerat runt den allsvenska tabellettan Piteå IF senaste månaden. Reseschemat har varit späckat likt ett NHL-lag på roadtrip. Bortamatch mot Göteborg, bortamatch mot Linköping, hemma/bortamatch mot Rosengård och kommande helg en sväng till Kristianstad. Krydda det med att drygt halva truppen varit iväg på olika landslagsuppdrag mellan Linköpingsmatchen och den i lördags i Kiruna. En ruggigt tuff period för laget.

Apropå Kristianstad och midsommartider minns jag Piteå IF:s debutsäsong i allsvenskan 2009. Piteå hade vunnit premiären mot just Kristianstad, men sedan tog det stopp. Målfabrikationen slog ett rekord i högsta serien vad gäller matcher i rad utan mål framåt och helt plötsligt handlade matchen i Kristianstad om sista chansen att haka på tåget till nytt kontrakt. PIF föll i jumbofinalen och åkte ur serien några månader senare. Matchen i Kristianstad var lite av sista hoppet den gången.

När lagen möts på Vilans IP till helgen ligger annat i potten. Kristianstad kommer oväntat till spel med två förluster i ryggen. 0–1 mot Göteborg följdes upp med 0-3 mot Växjö. Kristianstad, som är enda lag som besegrat Rosengård, såg jag som en av Piteås största konkurrenter till en Champions League-biljett till hösten.

Fotbolls VM har öppnat på ett vis där man verkligen kan hävda att sanningen överträffat dikten. Värdlandet Rysslands kross av Saudiarabien, Islands poäng mot Argentina, Schweiz pinne mot Brasilien och sist men inte minst Mexicos seger mot Tyskland söndag kväll.

Vet inte hur många som meddelade att Mexicosegern var lika med Sveriges utträde ur gruppspelet. Jag vet inte det, men givetvis räknar de med att det inte hjälper ens om Sverige vinner mot Mexico eftersom blågult är chanslöst mot Tyskland. Till alla pessimister säger jag bara att fem av gruppens sex matcher återstår. Och skrällarna har redan haglat tätt. Det är alldeles för tidigt att börja med fotbollsmatematik i det här läget. Ett lag som slagit ut Holland och Italien och även vunnit mot Frankrike hemma har chansen mot Mexico, Sydkorea och kanske till och med Tyskland också. Pressen ligger blytung på Tyskland inför matcherna mot Sydkorea och Sverige. Drar till med klyschan att bollen är rund och allt kan hända. Precis så är det!

Ingen som var med inför Japan/Sydkorea-VM 2002 har väl glömt uttrycket "Dödens grupp". Sverige hamnade i samma grupp som England, storfavoriten Argentina och Afrikas bästa lag, ett stjärnspäckat Nigeria. Sverige skulle få storstryk i tre raka matcher. Det var det genomgående tipset.

Jo, tjenare. Sverige och England tog sig vidare från gruppen.

Fotboll är det gröna fältets schack. Kan Island kryssa mot Argentina och Schweiz mot Brasilien kan Sverige skrälla också, men visst känns det som ett måste med seger måndag eftermiddag mot Sydkorea...