Öhlund har lämnat hockeyn bakom sig

Mattias Öhlund är en av Piteås största idrottsprofiler någonsin. Nu har den förre NHL-stjärnan sålt huset i Pitsund.

Nyligen sålde Mattias Öhlund huset i Pitsund. Den förre NHL-backen trivs med vardagen i Djursholm. (Arkivbild)

Nyligen sålde Mattias Öhlund huset i Pitsund. Den förre NHL-backen trivs med vardagen i Djursholm. (Arkivbild)

Foto: Linnea Sundgren

Piteå kommun2019-12-04 06:00

Sedan ishockeykarriären tog slut har Mattias Öhlund, 43, varit bofast i Djursholm norr om Stockholm. 

Familjen ägde fortfarande en villa i Piteå fram till förra månaden. Då såldes huset i Pitsund för sju miljoner kronor.

När Piteå-Tidningen ringer upp förklarar Öhlund bakgrunden till försäljningen.

– Vi har inte hunnit vara där på flera år, och barnen håller på att växa upp och är utspridda i olika skolor, säger han.

Men visst lär Mattias Öhlund, som ursprungligen kommer från Öjebyn, fortfarande skymtas i Piteå med jämna mellanrum.

– Jag har fortfarande min pappa och min syster kvar där. Dessutom kommer min fru från Boden, så vi är i Norrbotten ibland men inte tillräckligt ofta för att ha huset kvar.

Öhlund spelade sin sista professionella ishockeymatch i Stanley Cup-slutspelet 2011. Men faktum är att det bara är tre år sedan avtalet med Tampa Bay Lightning löpte ut. De sista fem åren på kontraktet tillbringades dessvärre på skadelistan.

Knäproblem satte stopp för karriären när han var 34.

Helst vill han inte prata om sin egen tid som spelare längre, men att han är en av Piteås största idrottsprofiler genom tiderna går inte komma från. På meritlistan finns ett OS-guld (2006), ett VM-guld (1998), ett SM-guld (1996) och nästan tusen NHL-matcher inkluderat slutspel.

Mattias Öhlund debuterade för Vancouver Canucks 1997 och var klubben trogen i elva säsonger innan han avslutade med ett par år i Tampa Bay.

Under många år hade Piteå tre spelare i NHL samtidigt – förutom Öhlund var även Tomas Holmström och Mikael Renberg etablerade i världens bästa liga. Imponerande för en sådan liten stad.

– Jag vet inte varför vi blev så många under en kort period, men tittar man på Örnsköldsvik var det likadant där. Det är väl något som går i perioder, säger Mattias Öhlund och fortsätter.

– Men framförallt hade vi duktiga ledare och det var många som höll på med hockey och fotboll. Det fanns en kultur och en tradition. I dag försvinner talangfulla ungdomar till större klubbar tidigare än vi gjorde, vilket är lite synd, men det är så det är.

Kanske är det dock bara en tidsfråga innan Piteå har en spelare i NHL igen. Nils Lundkvist är draftad av New York Rangers i första rundan och har varit en av Luleå Hockeys bästa spelare i vinter.

– Jag har sett honom spela ganska mycket och har känt familjen i alla år. Nils är en fantastiskt bra grabb, det är jättekul att se att det går bra för honom och han kommer säkert ha en jättefin karriär framför sig, hyllar Öhlund.

Båda är/var backar, men ungefär där slutar också likheterna. 

Mattias Öhlund hade vissa offensiva kvaliteter, men kännetecknades främst för sitt defensiva och fysiska spel. Nils Lundkvist – som är ett huvud kortare och 25 pannor lättare – har sina största styrkor i skridskoåkningen och i spelet med pucken.

– Han är väldigt mycket mer talangfull med hockeyklubban än jag var under min tid, säger Öhlund.

Och hans egen tid efter karriären då? Den innebär en ganska lugn tillvaro.

– Jag fostrar mina barn och sysslar med lite småprojekt som jag trivs med. Jag håller inte på med någonting på heltid, men livet är bra och jag mår bra.

Ishockeyn har Mattias Öhlund helt lämnat bakom sig.

– Jag tycker fortfarande att det är kul att se matcher på tv ibland, men det känns osannolikt att jag skulle jobba med hockeyn igen. Det är nog ett avslutat kapitel.

Mattias Öhlund

Mattias Öhlund, född i Piteå 1976, är en föredetta ishockeyspelare. Redan som 16-åring tog han plats i Piteå Hockeys a-lag som då spelade i Sveriges näst högsta serie. Karriären fortsatte sedan i Luleå Hockey och så småningom i Vancouver Canucks och Tampa Bay Lightning i NHL. På meritlistan finns närmare tusen matcher i världens bästa liga samt fyra olympiska spel. Höjdpunkten kom i Turin 2006 när Tre Kronor vann OS-guld. I dag är Öhlund 43 år och bosatt i Djursholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!