Luleås fans får flaggförbud

Luleå Hockey drabbas av böter och supportrarna får flaggförbud under SHL-matcherna till den sista januari. SHL-klubben köper böterna men anser att flaggförbudet är felaktigt. "Vi hade en förhoppning om att det skulle stanna vid böter och ansåg inte att ett flaggförbud är korrekt i det här fallet", säger Stefan Enbom.

Luleå Hockeys fans får inte vifta med flaggor för resten av året.

Luleå Hockeys fans får inte vifta med flaggor för resten av året.

Foto: Erland Segerstedt/TT

Luleå kommun2019-11-13 23:06

Det var i samband med Luleå Hockeys bortamatch mot Skellefteå AIK som en åskådare som befann sig på Luleåfansens läktare antände en rökbomb.

Händelsen blev polisanmäld och har även utretts av Tävlingsnämnden i Svenska Ishockeyförbundet. Tävlingsnämnden har tagit ett beslut att ålägga Luleå Hockey böter och flaggförbud för sina supportrar i SHL - både på hemma- och bortaplan.

Ett flaggförbud som gäller till och med 31 januari 2020.

Orsaken är att nämnden anser att supportrar använde flaggor för att försvåra identifieringen av personen som antände pyrotekniken. Något som Luleå Hockey anser är en felaktig bedömning.

– Vi hade väl inga andra förväntningar än att det skulle bli det beslut som nu kom. Vi hade en förhoppning om att det skulle stanna vid böter och ansåg inte att ett flaggförbud är korrekt i det här fallet. Men nu blev det ju förbudet också, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom och fortsätter:

– Det en enskild person som genomförde det här. Vår uppfattning är att det inte var en organiserad grej där man försökte dölja handlingen med flaggor, utan att det var normal supporterverksamhet med flaggorna. Man kan säga att de gör en annan bedömning än vad vi gjorde i den frågan.

Kommer ni att överklaga?

– Nej, det finns inga möjligheter för oss att överklaga. Vi får inget prövningstillstånd, det är i sådana fall att överklaga till styrelsen i svenska ishockeyförbundet. Men av erfarenhet från tidigare händelser vet vi att det inte är någon idé.

– Det är jättetråkigt att det drabbar våra supportrar. Det drabbar föreningen med böter men det drabbar främst våra supportar där flaggor är en viktig del i supporterskapet. Som tur är så är det inte alltför lång tid och för många matcher. Förhoppningsvis händer det aldrig mer och man kan återgå till normal verksamhet på ståplats första februari.

För sex dagar sedan åkte Linköping på 25 00 kronor i böter samt flaggförbud resten av säsongen, inklusive slutspel på grund av att åskådare tänt bengaler.

– Det var en betydligt mer allvarlig händelse med bengaler i större omfattning än det här. Att det blev ett hårdare straff där förstår vi, så ur det perspektivet får vi ju ett lindrigare straff men i det här fallet var det ju bara en rökbengal och inte en händelse där det eldades med flera bengaler.

Hur ser du på att en av era supportrar använt den här typen av pyroteknik?

– Det är ju inte våra fans som antänder den utan det är en enskild person som har valt att göra det här. Jag eller vi vet ju tyvärr inte vem det är som har gjort det.

– Vi tycker det är viktigt att man inte ser det som att det är ett kollektiv som gjort något utan att det handlar om en enskild person.

Men den personen befann sig ju ändå på er läktarsektion?

– Ja, precis. Därför drabbas vi av böter och flaggförbud. Det är väldigt olyckligt att det skedde. De flesta borde veta att det är förbjudet.

– Det är bara hoppas att det inte händer igen. Om man tar förra säsongen som exempel så har det varit fantastisk stämning och inga problem över huvudtaget. Inte på hemmastå den här säsongen heller. Våra supportrar har skött sig på ett fantastiskt bra sätt så det var olyckligt det som hände i Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!