Klasspelaren Joakim Lindström öppnade derbyt med en kanon i nättaket och stängde igen efter en kroppsfint och trissa i öppet mål, 4-1.

Båda norrlagen har tappat skadade, sparkat eller förlorat - välj det som passar - fem spelare från utgångstrupperna. Luleå har ersatt Austin Farley, Robin Kovacs, Fredrik Styrman, Viktor Edström och Carl Mattsson med Konstantin Komarek och Yohann Auvitu. Intressant att se om något mer händer på den fronten innan fönstret stängs till helgen. 

Skellefteå har ersatt Pontus Widerström, Albin Eriksson, Tom Pyatt och skadade duon Jonatan Berggren och Jacob Olofsson med Anton Holm. Och det kommer mer. Kan inte tänka mig annat.

Artikelbild

| Bosse Lundkvist

Byten mellan SHL-lag mitt under säsong var ytterst sällsynt för bara ett par år sedan. Idag handlar det om dussinet och kanske fler. Widerström, Eriksson, Komarek och Kovacs bara i Luleå och Skellefteå senaste månaden.
 

Har tidigare varit tveksam kring Skellefteås styrka på målvaktssidan jämfört med sina SHL-motståndare. Gustaf Lindvall fortsätter dock att ta kliv och i Skellefteå viskas det om landslagsklass. Luleå å sin sida anser sig ha bästa duon i hela SHL i Joel Lassinantti och David Rauto vilket kan stämma. Hur som helst vad gäller målvaktssidan har såväl Skellefteås som Luleås målvakter en hel del att bevisa. Det är när utslagningsmatcherna kommer målisarna ofta är skillnaden mellan vinst och förlust. 
 

Trots att hemmasupporters inte fått jubla i ett derby sedan Skellefteålinan Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm snitsade in 13 eller var det 14 poäng ser jag båda norrlagen som hemmastarka i kommande slutspel. Om ojämna Skellefteå hamnar topp sex låter jag vara osagt. Stabila Luleå vinner grundserien. Luleå saknade rutinerade duon Arttu Ilomäki och Niklas Olausson i derbyt. Givna avbräck. 

Förlusten till trots är det lätt att förstå att strukturerade Luleå toppar tabellen. Det är tryck i benen på spelarna rakt igenom. Imponerande att se hur Thomas "Bulan" Berglund utvecklat materialet. Jonas Berglund är ett strålande exempel. Den 30-årige Älvsbygrabben har tidigare varit aningen seg, men ack så hockeysmart lirare. Nu har han betydligt mer dynamit i skridskoåkningen. Berglund, som för ett par år sedan bara var ett pennstreck från att skriva långtidskontrakt med Piteå efter flytten från Norge, förlängde med Luleå tidigt under säsongen. Ett smart drag av båda parter.