Hellner har högt flygande planer: "Spännande"

Marcus Hellner lade skidorna på hyllan inför förra säsongen. Nu ett drygt år senare så spänner han bågen på ett flertal andra sätt än i skidspåren.

Marcus Hellner har stannat kvar i Gällivare efter avslutad karriär, men fortfarande har den tidigare skidstjärnan fullt upp.

Marcus Hellner har stannat kvar i Gällivare efter avslutad karriär, men fortfarande har den tidigare skidstjärnan fullt upp.

Foto: Håkan Stridblom

Längdskidåkning2019-11-05 08:06

Efter säsongen 2017/2018 kom beskedet att en av Sveriges mest framgångsrika skidåkare på herrsidan hade bestämt sig för att lägga skidsatsningen på hyllan.

– Det var en frustrerande sista säsong, säger Marcus Hellner.

Det Hellner syftar på är bland annat resultaten under OS i Pyeongchang. Där blev han 12:a på Skiathlon, åtta på 15 km fritt, femma i stafett och fyra i Team Sprint vilket innebar att han fick lämna Sydkorea utan medalj.

– Under sista säsongen så lyckades jag inte som jag ville. Till exempel så åkte jag till OS med betydligt högre förväntningar, säger Hellner innan han fortsätter:

– Jag skulle vilja påstå att jag var som mest seriös under sista säsongen. Det kanske inte var det bästa sättet för mig, men det är svårt att analysera.

Trots att han under lång tid levde ett inrutat liv fyllt av träning så drabbades han inte av någon livsomvälvande saknad efter att han lagt av.

– Jo jag kan väl sakna känslan av att vara i bra form, men den saknaden kunde jag ju också känna under tiden jag tävlade också, skrattar Hellner.

Var det resultaten under sista säsongen som avgjorde för dig?

– Lika fantastiskt som det är att känna bra form är det jobbigt att vara i dålig form. Så givetvis bidrog resultaten.

Nu har han tagit flygcertifikat för helikopter och lanserat ett klädmärke som bär hans eget namn.

– Jag har väl alltid haft i bakhuvudet att fortsätta med något inom sporten efter avslutad karriär, säger Marcus Hellner om klädmärket innan han fortsätter:

– Det kändes seriöst och annars hade jag inte satt mitt namn på kläderna. Det var skönt också att få med sig någon som hade erfarenhet av att ta fram kläder.

Annars hade väl vägen till en egen klädkollektion varit ganska lång?

– Absolut, jag hade nog aldrig börjat på helt egen hand.

Just nu läser Marcus Hellner på ett utökat helikoptercertifikat så att han får flyga passagerare också.

Vad är planen med helikoptercertifikatet?

– Det är väl att börja flyga i fjällen.

Inte starta eget?

– Det tror jag inte.

I dag så handlar mycket av Hellners tid om att vara med familjen och plugga. Han läser in certifikatet på heltid och på distans vilket innebär mycket disciplin.

Känner du att du har med disciplinen från skidåkningen i det du gör i dag?

– Det tycker jag definitivt. Till exempel nu när jag pluggar till helikopterpilot så kör jag på distans och det är jag själv som bestämmer när jag tentar. 

Är det lika påfrestande att plugga som att träna skidor?

– Nja det tycker jag väl inte. Det handlar om motivation och så länge du har motivation så är det inte mycket som är jättejobbigt.

– Vi skidåkare behövde kanske inte alltid använda huvudet. Vi skidåkare kan ju ibland borra ned huvudet och tokköra, säger Hellner.

Kollar du skidor på TV i dag?

– Jag följer väl skidåkningen, men kanske inte varje helg. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av att titta på sport.

Har du kontakt med dina gamla landslagskompisar?

– Lite, men att hålla kontakt via telefon är väl inte min starkaste sida, skrattar Hellner.

Hellner bodde under i stort sett hela sin karriär i Gällivare, men att han efter den samma skulle stanna i Malmfälten var långt ifrån självklart.

– Jag vet inte vad jag tänkte. Jag hade väl bara skidor i huvudet, men nog har jag tänkt på att flytta några gånger. Nu känns det mer och mer som hemma för mig och trivs med naturen här uppe.

– Det är lite mera storslaget än vad Lerdala är.

Marcus Hellner
Marcus Hellner
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!