Division 3 utökas med två lag: "Positivt"

I år bestod division 3 Norra Norrland endast av tio lag. Men till nästa säsong är tanken att serien ska utökas till tolv lag. "Det är nog bara positivt", säger Per-Håkan Taavo.

Till nästa säsong får lag som Ohtana/Aapua och Kiruna FF möta fler lag än den senaste säsongen i division 3 Norrland.

Till nästa säsong får lag som Ohtana/Aapua och Kiruna FF möta fler lag än den senaste säsongen i division 3 Norrland.

Foto: Petra Älvstrand/Pär Bäckström

Fotboll2019-11-11 23:05

Förra säsongen bestod division 3 Norra Norrland av endast tio lag. Orsaken till det var att IF Älgarna och Sollefteå GIF FF ansågs få för långa resor för att spela på division 3-nivå och därför flyttades till en annan serie.

Nyligen kom det nya serieförslaget och nu kommer serien bestå av tolv lag nästa säsong.

Gimonäs och Harads åkte ner samtidigt som Morön och Notviken gick upp till division 2. Kvalsegrarna IFK Kalix och Lillpite IF blir nykomlingar.

Norrbotten kommer att ha sju lag i Kiruna FF, Ohtana/Aapua, Luleå SK, Bergnäsets AIK, Storfors AIK, IFK Kalix och Lillpite IF. Västerbotten kommer att ha fem lag i Lycksele, Robertsfors, Sandvik, IFK Holmsund och Umedalen. 

Rent sportslig anser många klubbar att det nya förslaget kommer att bli ett lyft dp det spelas fler matcher. Det finns dock en ekonomisk nackdel.

– Det blir förvisso lite längre resor i år för lagen i Norrbotten med resor till Lycksele och fler till Umeå. Men många division 3-lag vill ju ha de här 22 matcherna och det har varit struligt med bara tio lag i år, så det är nog bara positivt, säger Per-Håkan Taavo, norrbottens fotbollsförbund.

Tanken att Tegs SK skulle få en plats i serien men de hamnar istället i division 3 Mellersta Norrland. Om något lag skulle välja att dra sig ur kan Piteå få ännu ett lag i den norra serien. 

– Vi vill att man tar hänsyn till kvalspelet. Om något lag drar sig ur kommer Infjärden, som blev tvåa i kvalet att erbjudas en plats.

Lagen i div 3 N Norrland

Bergnäsets AIK 

IFK Holmsund

IFK Kalix 

Kiruna FF

Lillpite IF

Luleå SK 

Lycksele

Ohtana/Aapua 

Robertsfors

Sandvik

Storfors AIK

Umedalen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!