SD skapar rubriker vad de än gör

Sverigedemokraterna blev näst största parti, men det är sorgligt nog ingen stor sak i nuläget.

Jimme Åkesson (SD) leder alltså Sveriges näst största parti.

Jimme Åkesson (SD) leder alltså Sveriges näst största parti.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2019-12-04 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under tisdagen presenterades nya opinionssiffror av SCB som i korthet visar det som de flesta redan hade gissat, nämligen att Sverigedemokraterna ökar och att en rad andra partier tappar. Största tappet står Kristdemokraterna för, som tappar 6,4 procentenheter.

De flesta nyhetssidor valde dock givetvis att främst skriva om att Socialdemokraterna tappar. Att S tapp är på ynka 1,3 procentenheter verkar vara irrelevant vid rubriksättning. Detta eftersom Socialdemokraterna ändå är det statsbärande partiet och det på förhand varit en nagelbitare ifall S ens skulle fortsätta vara Sveriges största parti.

Denna nagelbitare var uppenbarligen överdriven. Socialdemokraterna får 26,3 procent medan Sverigedemokraterna får 22,6. Det är nästan ett helt Liberalerna i mellanskillnad, men de små partierna får inga rubriker sådana här gånger.

Det känns nästan som att samtliga nyhetskanaler redan på förhand hade bestämt sig för att göra stort ståhej över att SD ökar. Vilket inte är konstigt, eftersom SD:s ökning var väldigt väntad. Men SD blev inte största parti, vilket många trodde. Nu rapporterar nyhetssidor som om det vore en enorm grej att SD blev näst största parti, vilket är lite töntigt eftersom det är ett tillstånd i opinionen som varit vedertaget ganska länge.

Det är som att Sveriges samlade journalistkår var beredda på att få skriva rubriker om att SD blivit största parti och sen blev de snopna när det inte blev så, och bestämde sig för att ändå slå på stora trumman bara för att de tänkt på förhand att de skulle få göra det. Vilket är dålig journalistik.

Men om man struntar i hur nyheten presenterades, och fokuserar på de faktiska siffrorna så kan bevisligen vi som identifierar oss som demokrater i detta land pusta ut över att Sverigedemokraterna inte blev största parti. För det fanns såklart någonstans i våra medvetanden att utfallet hade kunnat bli sådant.

Men svenska socialdemokrater, även om de såklart också pustar ut, kan inte vara nöjda. För det kan inte vara det socialdemokratiska partiets ambition att "bara" hålla sig större än SD, även om alla andra riksdagspartier behövt slopa ens den ambitionen. Socialdemokraterna måste lyfta nu, annars kommer denna mätning inte spela så stor roll på sikt. Då kommer det ändå bara vara en tidsfråga innan SD är Sveriges största parti.

Sverigedemokraterna har antagligen nått sin peak. Sverigedemokraterna är ett parti som grundades av svenska nazister och som har företrädare som konsekvent uttrycker sig rasistiskt, och de flesta svenska väljare vill inte ha med SD att göra. De kan inte öka särskilt mycket mer, även om SD:s egen självbild siktar mot stjärnorna.

Däremot kan SD ändå bli största parti, bara baserat på den teoretiska framtid där S fortsätter tappa. Även om Socialdemokraternas tapp är mycket mindre än vad SD:s ökning är, och det inte går att göra analysen att S tappar till SD. Alla partier tappar lite till alla, och vissa ökade mer än andra. Men Socialdemokraterna kan inte klamra sig fast vid 26,3 procent och vara nöjda med det.

Valresultatet 2022 går ännu inte att gissa. Det är intressant att se hur Kristdemokraterna och Moderaterna kommer att förhålla sig till SD, som numera är det största partiet i oppositionen. Men framför allt, och det är antagligen därför som nyhetssidor lägger sådan stor vikt vid det, är frågan hur det ska gå för Socialdemokraterna i framtiden.