2020-talet behöver en stark socialdemokrati

Benjamin Ivansson om socialdemokratins framtid inför det kommande decenniet.

Stefan Löfven (S) under sitt jultal. Socialdemokratin behöver bli tydliga för att bli starka.

Stefan Löfven (S) under sitt jultal. Socialdemokratin behöver bli tydliga för att bli starka.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2020-01-02 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Låt 2020-talet bli decenniet vi tar tillbaka kontrollen över samhället. Under de senaste 30 åren har liberala idéer dominerat samhällsutvecklingen. I frihetens namn har avregleringar och privatiseringar sakta tömt samhället på kraft. Vi har sålt ut järnvägen, posten, televerket, sjukvården, äldreomsorgen, apoteken, dagisen, skolan, pensionerna, elektriciteten, idrottsarenorna, gruvorna och kollektivtrafiken. Bara en stark socialdemokrati kan ta sig an problemen som följt.

Konsekvenserna av 30 års liberal politik är inte bara illa fungerande service och skattepengar i sjön, utan också att våra politiker har sämre möjligheter att göra något åt samhällsproblem. De har inte längre mandat att styra samhällsfunktionerna, utan bara att se över olika avtal och varianter av upphandlingar. På så sätt har vårt gemensamma förvandlats till marknadsplatser, där olika företag har fått rätt att förstöra och göra fel i den fria ekonomins och konkurrensens namn.  

Förutom alla privatiseringar, lider vårt samhälle av konstant underfinansiering. Detta trots att både Sverige och världen sett våldsam ekonomisk tillväxt under 2010-talet. Bara det här året tjänade till exempel världens 500 rikaste tillsammans 42 tusen miljarder kronor. Under 2000-talet har antalet svenska miljardärer ökat med 300 procent.

Men pengarna sipprar inte ned. Våra politiker måste istället spara i kommunbudgeten, dra in arbetsmarknadsprojekt, fila ned kultursatsningar och kapa i skolan. Välfärden orkar inte, samtidigt som enskilda individer och företag går med väldiga vinster.

Var det verkligen så här vi ville ha det? Varför protesterade ingen? Eller varför tystnade de? Det måste väl ha gått att säga att infrastruktur, utbildning, hälso- och sjukvård, äldreomsorg samt bostäder är områden som är undantagna politiska diskussioner. Det ska bara fungera, det ska finnas tillgängligt för alla utan att det kostar. Punkt.

Om det inte gick att säga då, går det att säga nu. Det måste sägas nu. Det kommande decenniet kommer att bli avgörande för socialdemokratin som politisk rörelse. Kommer den klara av att möta och lösa samhällsproblemen? Kommer det socialdemokratiska partiet våga presentera lösningar som är partiets, och inte någon annans? Miljoner människor i Sverige efterlyser en stark socialdemokrati. Sverige förtjänar en stark socialdemokrati. Låt 2020 bli den starka socialdemokratins decennium.