Var det bättre förr – varför?

Redaktör'ns tankar väcks av flera insändare. Skriv du med!

KRÖNIKA 
Gunnel Ekman

KRÖNIKA Gunnel Ekman

Foto: Jens Ökvist

Krönika2019-11-14 15:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet inte om det är ett typsikt ålderstecken att litet då och då tänka att "det var bättre förr"? Eller var det kanske det? Det är flera insändare på PT:s Åsiktssidor den senaste tiden som fått mig att fundera.

"Välfärden är hotad, märker ni inte det?" (14/11) och så insändarna idag om att en (privat) ögonmottagning öppnas i Piteå och – framför allt – regionens svar på det, är bara några exempel. Vad är det egentligen som gör, att den offentliga vården på sina ställen monteras ner eller inte klarar sitt uppdrag längre? Trots effektiviseringar och specialiseringar.

Varför är det sådan brist på läkare, sjuksköterskor, tandläkare... ja, en massa viktiga yrkeskategorier. Och vart tar skattepengarna vägen? Varför räcker de inte, trots avgiftshöjningar och annat? Men en kanske än viktigare reflexion, är en fundering kring varför det gick förut, men inte nu?

Ja, jag har förstås inga svar. Jag är ingen expert på vare sig sjukvård, politik eller ekonomi, men intressant är det. Och så himla kul att andra som funderar kring dessa frågor skriver ner sina tankar och skickar in till PT:s Åsikt. Det är ett bra sätt att visa politiker och andra beslutsfattare vad allmänheten (du!) tycker och tänker.

Ju fler som reagerar och skriver, desto större tryck på "bestämmarna" att komma med ett svar och kanske någon form av agerande för att åtgärda problemet.

Så fortsätt skriv. Och Trevlig helg, alla!