Utvecklade härskar-tekniker inom psykiatrin

Att låta härskartekniker och tystnadskultur fortgå inom ledningen för psykiatrin låter direkt hälsofarligt, menar skribenten.

Skribenten pekar på de uttalade strategier som ledningen har för att tysta kritiska medarbetare. (Arkivbild)

Skribenten pekar på de uttalade strategier som ledningen har för att tysta kritiska medarbetare. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

Insändare2019-10-14 15:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av artiklarna om psykiatrin i Piteå.

Att låta härskartekniker och tystnadskultur fortgå inom ledningen för psykiatrin Piteå låter direkt hälsofarligt.

Utvecklade härskartekniker skapar tysta arbetsplatser och därmed behåller ledningen på ett fiffigt sätt sin position medan medarbetarna lider. Det handlar om att osynliggöra genom att pilla på sin telefon, ej svara på mail, gömma sig bakom en datorskärm eller sova när någon pratar.

Förlöjligande används när ledare flyttar fokus från kärnfrågan och drar långa utläggningar om ovidkommande saker. Att undanhålla information när underlag till beslut diskuteras i det slutna rummet utan delaktighet med syfte att trycka ner och försvåra för medarbetarna att reagera och påverka, att dubbelbestraffa ger en känsla av att vad man än gör duger det inte. 

Den negativa tolkningen av arbetet, beteendet eller beslutet är det som lyfts fram och här drar man sig inte för att smutskasta medarbetare inför nya arbetsgivare. Slutligen att påföra skuld och skam där det är medarbetarens fel att det blev som det blev och denne får själv bära skam för att den inte har resurser nog att utföra ett gott jobb. Ledningen svär sig fri från ansvar.

De ledare som brister i dialog och ägnar sig åt härskarteknik, får slutligen medarbetarna att tystna. Tystnadskulturen har brett ut sig, man är rädd för repressalier.
Det finns ett tydligt samband mellan tysta arbetsplatser och ledare som inte är intresserade av kvalitet. Det är av större vikt att ledaren kan presentera statistik, kvantitet och siffror verkar det som. Kanske för att det är så mycket enklare än  det komplicerade som en dialog kräver ?
Att tystnadskultur leder till ohälsa, särskilt inom emotionellt krävande arbeten, råder det ingen tvekan om.


Vid Piteå Psykiatri finns flera berättelser om vad "sanningssägarna" blivit utsatta för. Bland annat enskilda korrigerande samtal, produktionskrav svåra att nå (som istället borde definieras som produktionsmål då man jobbar med människor), smutskastning internt och även till externa arbetsgivare samt nu här senast på oklara grunder avstängning av en uppskattad enhetschef.

Det är bra att allmänheten får upp ögonen för att det finns sådana här ledarstilar inom offentlig förvaltning och att sådana här personer är satta att leda arbetet genom våra skattepengar!