För några år sedan tvingades orkesterledningen till slut anställa en kvinnlig harpist eftersom det inte fanns någon manlig. Den lyckades ändå förhandla fram att hon fick visas i TV bara ett fåtal sekunder. Efter hårda påtryckningar har man tvingats anställa någon enstaka kvinnlig musiker varje år.

SVT vet om denna diskriminering sedan lång tid. Jag protesterade redan år 2012 om missförhållandet. I ett mejl till mig skrev kommentatorn av programmet Camilla Lundberg att om hon fått bestämma hade SVT för länge sedan haft andra sorts nyårskonserter. Men tystnadskulturen råder även inom SVT. Jag fick inget gehör. Programmet har fortsatt att sändas varje nyårsdag. Hur många kvinnliga musiker får delta nyårsdagen 2018? De är lätt räknade i TV-rutan.

.

Det är fantastiskt när nu en mängd rörelser, bland annat metoo, sätter fokus på sexuella trakasserier, övergrepp med mera som sker av enskilda personer i samhällslivet. Men att en hel institution som Wienfilharmonikerna fortsätter att visas i SVT trots sin öppna diskriminering av kvinnliga kollegor är uppseendeväckande. Bristande jämställdhet, brist på respekt, trakasserier och rena övergrepp kan vara förknippade med varandra på många sätt.

Det är inte OK att TV visar program där man i yrkeslivet använder öppen könsdiskriminering. Sådana program kan och ska inte med bästa vilja i världen betraktas som kulturnöjen.

Visa lite kurage, SVT, och städa bort Wienfilharmonikerna! Det finns hundratals andra rumsrena orkestrar att välja mellan.

Jag har än en gång kontaktat SVT och även P2 som också sänder programmet om de avser göra någon förändring till stundande nyår med anledning av den senaste tidens dramatiska avslöjanden. P2 meddelar att programmet fortsätter att sändas som vanligt. SVT har inte svarat.