Hur kunde ni svika kommunens pensionärer på äldreboende, barnen i skolorna och äldre privata, med att införa det starkt kritiserade Cook and chill?

Mat som tillagas på vanligt sätt men sedan snabbt kyls ned till mellan 0 och 3 plusgrader och därefter levereras ut till beställarna. Själv stod jag bara ut i två månader, sen orkade jag inte se hur mat förvandlats till något grått, kladdigt med trötta kokade grönsaker. Alldeles förträfflig nylagad mat som vid tillagningen säkert luktat gott och sett aptitligt ut men i sina plastlådor förvandlats till något trist, det är att våldföra sig på mat som i processen förvandlats till oigenkännlighet. I Piteå kommun har man dessutom plockat bort färska grönsaker.

.

Läs även: Marita Björkman-Forsman bemöter kritiken i sitt svar direkt: "Insändaren innehåller både myter och faktafel".

.

På nätet kan jag läsa att maten får förvaras i högst fem dagar, inklusive tillagnings- och konsumtionsdag. Den fisk som jag beställt och fick för någon vecka sedan hade legat i nio dygn i sin plastlåda när den anlände till mig och sista förbrukningsdag var ännu längre fram i tiden. Dagens mat var förpackad 19 juni, levererad 1 juli och bäst före 7 juli. Alltså 12 dagar i plastlådan och märkt ytterligare sex dagar som ”bäst före”. Det säger sig självt att den har förändrats ordentligt negativt under den tiden trots att den är förpackad med tunn tättslutande plast. Det kan inte finnas kvar någon näring i den maten. Inte underligt att äldre magrar på äldreboenden. Dessutom ringer det varningsklockor när man läser att mat som inte äts upp direkt efter uppvärmning ”måste kastas”.

Läser också på nätet att kommun efter kommun i Sverige skrotar Cook and chill-metoden, bland annat sägs det ”den är en jättevanlig metod som tyvärr har blivit ett skällsord här i kommunen”. ”Äntligen”, säger man till exempel på Gotland när kommunen förordar lokala tillagningskök framför kyld mat.

Den var starkt kritiserat redan när det infördes i Piteå kommun både av personal i mathanteringen och av övriga berörda, men då såg politikerna tydligen bara en chans till en lönsam investering. Det var verkligen att skjuta sig själva i foten. Piteås politiker, hur kunde ni svika medborgarna? Förklara för oss att i er strävan att spara så var det inte Piteå kommuns befolkning och deras bästa ni tänkte på. Skrota Cook and chill-metoden!