INSÄNDARE / REPLIK Blev oerhört sorgsen av att läsa torsdagens artikel om mötet mellan renskötare och Rosviksbor. Men tyvärr inte förvånad.

Jag åker ofta taxi och pratar oftast med taxichaufförer och andra resenärer och förundras över hur litet Norrbottningar i allmänhet vet om renskötsel, samer och den historia som har format den landsdel vi lever i.

Med anledning av: Artikeln ”Upprörda Rosvikare kritiserade renskötseln

Att vi lever i en del av Sverige där renar alltid har rört sig, om än mindre jagade av klimatförändringar, rovdjur och ”byggen” av olika slag - av vägar, vindkraft, gruvor.

Samtidigt förfasas vi över hur andra - exempelvis i USA - har behandlat sina urfolk. Jag förstår att det inte är roligt att marker och odlingar påverkar negativt då jag själv odlar.

Samtidigt så är det ju någon som behöver anstränga sig och kanske ge efter om den unika kultur som samerna fortsätter med bland annat genom renskötsel ska ha en chans att finnas kvar på något annat sätt än inne på ett museum.

Om mötet dessutom gick till på det sätt som beskrivs i PT så blir jag upprörd och fundersam. Blev Nygård och Kuhmunen förvarnande eller trodde de att de skulle träffa bara tre personer och möts av 20?

Tänk er själva in i situationen och kolla om det skulle göra er mer villiga att försöka tänka kreativt på andra lösningar?