Ofattbart att SD vill sänka lönerna

Skolans största utmaning är lärarbristen. Att i det läget sänka lärarlönerna kraftigt i budgeten är helt ofattbart, skriver S-politikerna om SD:s förslag. (Arkivbild)

Skolans största utmaning är lärarbristen. Att i det läget sänka lärarlönerna kraftigt i budgeten är helt ofattbart, skriver S-politikerna om SD:s förslag. (Arkivbild)

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2019-11-19 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt om i landet kämpar rektorer med att hitta utbildade lärare. I det läget väljer Sverigedemokraterna att sänka tiotusentals lärares löner med flera tusenlappar i månaden. Det är helt ofattbart.

Svensk skolas kanske största utmaning är lärarbristen. Tiotusentals lärare behöver utbildas och anställas. 

Lärarbristen beror dels på att vi har fler barn och unga i skolåldern, dels på att vi under lång tid har utbildat för få lärare. Läraryrket har helt enkelt inte varit tillräckligt attraktivt. Om fler ska vilja utbilda sig till lärare måste hela samhället uppvärdera synen på skolan och lärarna för att vi ska nå tillbaka till ett av de mest högpresterande och jämlika skolsystemen i världen. 

Under flera år har regeringen satsat på höjda lärarlöner och fler lärare. I dag arbetar 31 000 fler i skolan än 2014, samtidigt som intresset för läraryrket har ökat. Svenska lärare trivs i dag bättre på jobbet än för några år sedan.

I det läget väljer SD att i sin budget göra nedskärningar på lärarlönerna med 2 670 miljoner kronor per år. Det innebär i praktiken att tiotusentals lärare skulle få sin lön sänkt med flera tusen kronor i månaden. SD:s politik skulle försämra svensk skola.

Ska våra elever lära sig mer behöver vi fler skickliga lärare i hela landet. Därför går regeringen fram med nya satsningar på fler lärare i budgeten för 2020.

Goda arbetsvillkor och fler kollegor ökar läraryrkets attraktivitet. Inte nedskärningar och sänkta löner. Därför är det ofattbart att Sverigedemokraterna gång på gång föreslår att lärarnas löner ska sänkas.