Nu är det dags att vända blad

Insändare2019-10-12 11:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kungen sade vid något tillfälle att det var dags att vända blad. Så rätt han har! Nu har han ju verkligen chansen att göra det på riktigt. Han och de fanatiska rojalister som fortfarande tror på att någon människa är mer värd än någon annan borde begrunda det faktum att vi fortfarande har ett system i Sverige som premierar rätt spermie vid tillsättande av statschef framför demokratiska val. 

Det är ju ytterst pinsamt att ett land som framhåller sig som ett av de mest utvecklade demokratierna i världen fortfarande håller fast vid detta unkna arv från medeltiden. Nu finns möjligheten att skriva in ett nytt kapitel i historieböckerna.Att inte den svenska journalistkåren har kommit igång med en ordentlig granskning av kungahuset är ju också ganska märkligt, fjäskandet och underdånigheten finns tyvärr kvar hos alltför många. 

Vad är det som hindrar en granskande journalist att ställa de rätta frågorna? De borde också få sig en tankeställare nu när barnkonventionen upphöjs till lag. Allas barn rätt att själva vara med att forma sin framtid. Har  Det gäller inte idag för de barn som föds inom kungafamiljen. Skulle vara intressant att höra hovets syn på detta.

Ser också i dagens nyhetsflöde att vissa av kungabarnen inte längre ska tillhöra kungahuset. Inte en dag för sent. Kan bara hoppas att minskningen fortsätter. Hoppas också att fler får upp ögonen och ser det bisarra med att ha ett kungahus som egentligen inte fyller någon uppgift i ett modernt samhälle utan enbart ägnar sig åt allehanda stolligheter. 

Att vi fortfarande har en konstitution där en spermie är viktigare vid utnämnande av statschef än genom demokratiska val är ju pinsamt för ett land som utger sig för att vara en av världens mest utvecklade demokratier.