Det lokala tyckandet går före debatt

Gunnel 
Ekman

Gunnel Ekman

Foto: KRÖNIKA

Krönika2019-10-17 15:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara redaktör för en avdelning på en tidning eller en tidskrift innebär att ansvara för och göra ett urval av innehållet, utan att nödvändigtvis behöva producera allt - om ens något - själv.

Så är det med Åsiktsavdelningen. Jag tar emot och läser vad ni läsare bidrar med, gör en bedömning om vad som är mest aktuellt och intressant lokalt, textredigerar om det behövs, väljer eventuell bildillustration, sätter rubrik och ser till att materialet publiceras - först på webben, sedan i papperstidningen.

Det  är ett förvånansvärt roligt och stimulerande arbete, även för en "skribent-ut-i-fingerspetsarna" som jag. Men det har blivit svårare, framför allt då det gäller debattmaterialet. Varför? Jo, helt enkelt för att PT sedan en tid tillbaka bara har en Åsiktssida där de lokala insändarna prioriteras hårt. 

Varför det är så, att vi bara har en sida numera, har förstås med ekonomi att göra. Rent tryck- och produktionstekniskt kan man varken ta bort eller lägga till en sida, utan det är fyra sidor upp eller ner som gäller - och det, det gör stor skillnad ekonomiskt.

Jag hoppas att ni förstår det här trots en lätt summarisk och förenklad förklaring. Jag gör så gott jag kan, men mycket av debattmaterialet kommer helt enkelt inte in. De lokala insändarna däremot - ja! 

Senaste tiden har den lokala debatten varit fantastisk där ack så viktiga ämnen avhandlats, inte minst idag då André Bengtsson undrar när alla goda män ska stampa ner klacken och börja protestera då andra män kränker kvinnor. Mer sånt.

Fortsätt skriv! Och trevlig helg, alla!