Löfven och S räddade bara sina egna skinn

Ann-Christine Esberg (SD), tycker att Stefan Löfven och hans Socialdemokrater gott hade kunnat säga nej till den slopade värnskatten om de hade velat.

Ann-Christine Esberg (SD), tycker att Stefan Löfven och hans Socialdemokrater gott hade kunnat säga nej till den slopade värnskatten om de hade velat.

Foto: Filip Norman /TT

Debatt2019-12-04 16:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av insändaren "Oerhört viktigt att rösta rött nu" (2/12).

När jag som vanligt öppnar PT och läser insändarsidan blir jag minst sagt förvånad och förvirrad när jag läser vad Maria Truedsson (S) skriver i sitt försvarstal för den svenska regeringens beslut om att slopa värnskatten.

Det som klart framgår av insändaren är att Truedsson likställer Magdalena Anderssons och Stefan Löfvens beslut att rösta för slopandet av skatten är något som "var av nöden tvunget". Här gör Truedsson liknelsen med biskopen Hans Brask som på 1500-talet påstod sig vara tvungen att rösta för att ärkebiskopen Gustav Trolle avsattes av riksdagen. 

Det som Truedsson missar i liknelsen är att både Löfven och Brask gjorde som de gjorde för att rädda sitt eget skinn och i Brasks fall hans liv medan det i Löfvens fall var för att rädda sin position som regeringschef. Ingen av dem handlade i svenska folkets intresse utan enbart för att behålla den egna positionens fördelar.

Det som även förvånar mig är att Truedsson inte ännu förstått att den tid då var och varannan svensk väljare röstade socialdemokratiskt numera är förbi. Det förvånar mig också att en så välutbildad person som Truedsson inte har förstått att vi svenskar kanske röstar på det som vi tycker gagnar oss bäst.

Till sist vill jag bara hänvisa Truedsson till att läsa Bibelns ord om att "Gud gav åt människan en fri vilja", vilket säger mig att både Löfven och Brask hade kunnat välja att säga NEJ i stället. Då skulle man enligt mitt förmenande i Sverige, efter bara några år, kunnat ha Botniabanan på väg att bli en verklighet.