Sandra hårdtränar inför Mack-SM

Halva Älvsbyn har redan smakat hennes mackor, men den åttonde november är det också dags för juryn i Mack-SM att hugga in.

Det blir trafik till lunchrummet framöver för att hinna få en av Sandras mackor. Fram till tävlingen ska hon göra 20 stycken varje dag för att träna inför tävlingen.

Det blir trafik till lunchrummet framöver för att hinna få en av Sandras mackor. Fram till tävlingen ska hon göra 20 stycken varje dag för att träna inför tävlingen.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-10-30 15:00

Sandra drev tidigare Café storgatan tills konkurrens och allergier till slut fick henne att lägga ner som konditor 2016.Sedan dess har hon hunnit utbilda sig till digital strateg i Piteå och jobbat både på Ica och Coop tills hon landade på kontoret på Polarbröd i älvsbyn.

– Man har ju hunnit träffa på många gamla stammisar och kunder sen dess som tycker man hamnat på fel plats när jag inte gör mat längre, säger Sandra Granström.

Tävlingen Mack-SM arrangeras av Sveriges bagare & konditorer under Stockholm Food & wine. Polarbröd har varit med och bidragit till tävlingen tidigare, då med inhyrda bagare som fått fundera ut någon kreation. Men nu när Sandra finns i personalstyrkan tyckte man att det vore roligare att ha någon alldeles egen som får ansvara för bidraget.

– Det är ju faktiskt bättre att ha någon intern som gör det. Och för mig är det verkligen superkul att få göra lite mat igen, det har jag saknat. Det är inte riktigt samma sak att sitta bakom datorn och titta på excel-rutor. Så för mig är det kul att få latja lite med det här igen, säger Sandra Granström.

Och det är en väldigt speciell macka som hon åker ner till Stockholm med. Utan att ha sett vad konkurrenterna har att komma med kan man nog gissa sig till att hennes macka är den enda som använder sig av friterad renlav som ingrediens.

– Jag såg mig omkring och tänkte på skog och Norrbotten i allmänhet. Renlaven är både snygg och nyttig och ger ett bra och saltigt krisp på toppen av mackan. Jag plockade själv tidigare men nu har jag köpt in från en tjej i Vännäs som säljer alla sorters lavar, säger Granström.

Viktiga kriterier är att mackan ska vara just ekologisk och ekonomisk. Därför är det just mycket närodlat och mycket "skog" i mackan som kommer att serveras på en björktallrik nere på tävlingen. Halloumin kommer till exempel från Västerbotten och senapen odlas i Tornedalen. Lingon har så klart också en plats på mackan.

– Det är ju ett riktigt superbär som man så trendigt kallar det. Folk flyger in specialbär från hela världen för att de är så nyttiga men vi har ju lingon bara runt hörnet.

Nu ligger hon i hårdträning varje dag. Till kollegornas stora glädje då det innebär lunchmackor i mästarklass vid lunchtid varje dag. 

– Ett 80-tal mackor har jag hunnit göra hittills. Först en och en för att förfina den, och nu blir det 20 stycken om dagen precis som vid tävlingen, säger Granström.

Det är en magnifikt krispig och fräsch skapelse med bara närproducerat innehåll som Stockholmarna ska få smaka på.
Det är en magnifikt krispig och fräsch skapelse med bara närproducerat innehåll som Stockholmarna ska få smaka på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!