Piteåbor vaknade till jordbävning

Leif Lundström är på Rhodos med familj och vänner. Under torsdagsmorgonen vaknade han av en jordbävning som skakade ön.

Leif Lundström och hans resesällskap vaknade av att byggnaden skakade. En 5.1-jordbävning rapporteras ha inträffat på Rhodos.

Leif Lundström och hans resesällskap vaknade av att byggnaden skakade. En 5.1-jordbävning rapporteras ha inträffat på Rhodos.

Foto: Privat

Rhodos2019-10-03 09:48

Under torsdagsmorgonen skakades Rhodos av en jordbävning som uppmätte 5.1 på Richterskalan. Detta enligt USGS, USA:s geologiska myndighet. Leif Lundström vaknade av att sängen hoppade och vibrerade. 

– Jag var yrvaken, det var som att det small till i sängen. Allt stannade som upp. Jag började tveka på om jag var vaken eller om jag drömt. Men då ringde svågern från rummet bredvid och de hade sett det skaka i väggar och överallt, berättar han. 

Leif Lundström är på semester i Ixia med sin syster, svåger och ytterligare ett par, alla från Piteå. Ingen är skadad, och på hotellet syns inga materiella skador kopplade till jordbävningen. 

– Här verkar allt vara normalt. Det är ingen större dramatik. Vi bor i en stor betongbyggnad, och här märker man inga skador, säger Leif Lundström. 

– Men de pratar ju om att det ibland brukar komma efterskalv, så man är ju lite orolig för det förstås, säger han. 

Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet, berättar att Geocentrum fått rapporter om skalvet, vars epicentrum var beläget i havet mellan Rhodos och Turkiet, 3 mil från Rhodos kustlinje. 

– Vi har registrerat ett skalv på magnitud 5.1. 

Han berättar att människor på plats rapporterat kraftiga skakningar i byggnader och fönsterrutor, men att ingen information om några personskador har inkommit. Inga större materiella skador ska heller ha uppstått. 

– En 5.1 på 3 mils avstånd bör inte ge så stora effekter, om det inte är riktigt dåligt byggt alltså, säger Björn Lund. 

Karta: Ixia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!