Ett säkert vårtecken är sälar på vift. I fjol hittade en privatperson en vit och grå säl på sin åker i Pitholm i slutet av mars. I år var det Jävrebornas tur att få besök.

Henrik Olsen är en av de som observerade sälen vid sidan av E4.

– Kommer man söderifrån ligger den på grönområdet, eller snön då, vid första viadukten där man svänger av om man ska till Shell eller Ica. Vi la ut en bild på "fejjan" eftersom vi tänkte "oj vad gör vi".

Artikelbild

| Sälen verkade nöjd när den simmade iväg.

Efter inlägget på Facebook tog Henrik Olsen en promenad och mötte en jägare.

– Han sa att en sån där säl kan vandra ganska långt på land. Han menade att den hade varit där ett tag, han pratade om några veckor. Han har sett spår av den.

Det är oklart hur sälen hamnat på land.

– Den har antingen gått på isen eller simmat under isen och kommit upp vid ån. Det är öppet där. Vi tror väl kanske att den har simmat under och tagit sig upp. Men jag såg att den var borta nu, säger Henrik Olsen.

Artikelbild

| Henrik Olsen fotade sälen och la ut bilen på Facebook under förmiddagen.

Enligt ett annat tips till PT ska polisen ha hjälpt den strandade sälen vid 14-tiden på söndagen efter att flera personer hört av sig.

– Det låter bekant, jag har hört något om en säl. Men jag kan inte bekräfta det nu, jag sitter upptagen med en försvunnen person, säger David Levi, RLC-befäl vid polisen.

Att sälkutar hittas övergivna under våren är inget konstigt. Honorna överger dem och tanken är att kutarna ska leva på sitt späcklager tills de har lärt sig att fånga sin egen mat och kan klara sig själva.

– En del av kutarna får för sig att börja vandra. Då går de i princip dit nosen pekar och de kan komma väldigt fel, säger Per Risberg, vilthandläggare vid Naturvårdsverket, till TT.

En vilsen säl som är långt uppe på land behöver komma tillbaka till vatten. Men att själv lyfta upp dem är inget att rekommendera.

– De har ju tänder, det ska man ha klart för sig. Och de brukar inte gilla att bli handskade med, säger Per Risberg.

UPPDATERING 17:56

Sälen hittades långt upp på land i Jävre och den fick åka polisbil från Jävre till öppet vatten i Pitsund.

– Den verkade nöjd och glad när den simmade iväg, hälsar Fredrik Holmgren vid polisen i Piteå.