Svarttaxi på Facebook hotar branschen

Den svarta taximarknaden växer i Piteå. Via en Facebookgrupp kan folk boka olagliga körningar på nätet vilket drabbar Piteå taxi.

"Vi vet att vi tappar körningar på grund av den olagliga svart-taxiverksamheten", säger Anders Sandberg, stationschef vid Piteå taxi.

"Vi vet att vi tappar körningar på grund av den olagliga svart-taxiverksamheten", säger Anders Sandberg, stationschef vid Piteå taxi.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-12-04 13:30

Svenska taxiförbundet har granskat att problemet med svart taxi fortfarande är stort. Förbundet redovisar att det finns 100 företagsliknande svarttaxi-grupper i Sverige med 123 000 medlemmar. I Piteå finns en Facebookgrupp med 2 200 medlemmar. Anders Sandberg, stationschef vid Piteå taxi, har sju bilar och 20 anställda. Han bekräftar att Facebook-körningarna resulterar i färre turer för Piteå taxi.

Totalt finns 50 bilar i Piteå som kör skolbarn och utför färdtjänst. Just nu är sjukresorna under upphandling. Anders Sandberg säger att det främst är under helgerna som den svarta trafiken slår hårt mot den seriösa taxinäringen.

– Vi anpassar fordonsflottan efter de kunder vi har. Vi vet att det blivit färre körningar under helgerna. De som bokas via Facebook har enligt vår uppfattning en färdig taxiverksamhet och har skapat bokningsvägar där de kan nå den som kör, säger Sandberg.

Han förklarar att när Facebook-fenomenet ploppade upp för några år sedan hade Piteå taxi ett möte med polis och politiker.

– Då sade polisen att detta är svårt att kontrollera och där är vi fortfarande i dag. Detta är olagligt och de som åker måste var medvetna om att de inte har något försäkringskydd om det händer något. Facebook svär sig fria från detta men de har en stor del i att det ser ut som det gör. De tillåter en olaglig verksamhet på sina sidor så Facebook har ett stort ansvar, säger Sandberg.

Han säger vidare att polisen överhuvudtaget inte gör något åt svarttaxi-trafiken.

– Man tycker att det vore enkelt att spåra de som ligger bakom detta eftersom de uppträder på nätet, säger stationschefen.

Claudio Skubla, förbundsdirektör för Svenska taxiförbundet, säger att det är hög tid att sätta in motåtgärder.

– Svarttaxi på Facebook är ett allvarligt hot mot den seriösa taxinäringen. Särskilt på små orter har företagen svårt att överleva på grund av konkurrens från svarttaxi via sociala medier. Vi riskerar att få fler orter som står helt utan seriösa taxitjänster, säger förbundsdirektören.

Skatteverket uppger i ett pressmeddelande att de inlett en granskning av olagliga taxiverksamheter på bland annat Facebook. 

– Det vi ser är att köpare och säljare använder nya kanaler för att mötas och då flyttar vi vår kontroll dit problemen finns. Det ska råda lika villkor och sund konkurrens på taximarknaden, säger Susanne Bengtsson, samordnare vid Skatteverket.

"Utvecklingen av svart taxi på Facebook är ett allvarligt hot mot den seriösa taxinäringen", säger Claudio Skubla, förbundsdirektör vid Svenska Taxiförbundet,
"Utvecklingen av svart taxi på Facebook är ett allvarligt hot mot den seriösa taxinäringen", säger Claudio Skubla, förbundsdirektör vid Svenska Taxiförbundet,
Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!