När 24 av 32 distrikt i Piteå kommun var räknade hade Skol- och landsbygdspartiet 3,9 procent av rösterna. Den siffran innebär två mandat i kommunfullmäktige.

– Det ser bra ut. Jag hoppas att vi får två mandat. Min förhoppning och målsättning var att vi skulle öka med ett mandat, säger Anders Nordin.

Han har inte oroat sig över partiet inte ska klara spärren.

Artikelbild

| Anders Nordin följer valresultatet på valvakan på Djupviken.

– Nej. Nu var det inte skolfrågan som var viktigast i år, men människorna i Piteå har upptäckt att vi är ett ganska brett parti och kan det mesta om allt. Det är det som har gett resultat.

Partiet backar dock på ”hemmaplan” i Alterdalen.

– Vi hade 35 procent i Alter förra valet och 25 procent nu. Det har gått fyra år, det har kommit in många nya människor och skolan är inte lika aktuell för den är redan nedlagd, säger Anders Nordin.

Man har även backat i Hemmingsmark. Socialdemokraterna går däremot framåt i båda distrikten.

Men i Blåsmark går SLP fram 8 procent medan S tappar 9,2 procent.

– Där sitter minnet kvar hos människorna. Jag tror att man har hunnit acceptera att det är så här nu.

Anders Nordin är nöjd trots allt.

– Vi är ett litet parti som har funnits med ett mandat i fyra år i princip. Det är ganska exceptionellt att vi har gått framåt ändå tycker jag.

Han hoppas att Socialdemokraterna tappar makten.

– Det är bra att sossarna backar, jag hoppas att de inte får sitta kvar. De övriga partierna lyssnar mer på oss än vad Socialdemokraterna gör. I alla fall under den senaste mandatperioden.