Så ska studentflykten stoppas

Efter flera års studenttapp jobbar LTU med ett nytt förslag och en omorganisation som ska leda till ett universitet i framkant.

Prefekt Bo Jonsson har lett universitetets arbete med att minska på kostnaderna och är nu också chef för den framtida verksamheten.

Prefekt Bo Jonsson har lett universitetets arbete med att minska på kostnaderna och är nu också chef för den framtida verksamheten.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-10-17 16:00

Prefekten Bo Jonsson är verksamhetsansvarig vid Luleå tekniska universitet i Piteå. Under en fyraårsperiod har han lett arbetet med att effektivisera och skala ned kostnaderna vid universitetet. Nu när ekonomin i balans jobbar de med ett förslag som senare ska leda till en omorganisation.

– Det är inte av ekonomiska skäl som vi genomför omorganisationen. Den är istället en drivkraft för att kunna skapa något nytt. Vi håller på med en långsiktig strategi som ska sträcka sig från 2020 till 2030 och vi har just påbörjat den processen. Ledordet är banbrytande forskning och nydanande utbildningar i Piteå, säger Bo Jonsson.

Som PT tidigare berättat har universitetet dragits med ett stort tapp av studenter under några år. Även om de totalt sett rekryterat fler studenter på alla utbildningar, är det fortfarande vissa som drar ned snittet. 

– Nu ska vi vända trenden. Vi ska lägga upp en studentrekryteringsplan och ta hand om de studenter som kommer hit. Journalistutbildningen görs om till 2021. Då ska den vara anpassad till det digitala mediesamhälle som vi lever i idag, säger han.

Prefekten menar att kulturens roll i ett framtida samhälle är en stor utmaning.

– Vi måste se till att få fram fler kultur- och kommunikationsarbetare om det ska bli något utbud på mindre orter.

Forskningen är betydelsefull för universitetet och man satsar inom alla områden.

– De tre ben som vi ska stå på är musik, media och ljudupplevelser. Man kan tänka sig att ett område som vi kan bedriva forskning kring är vad det digitala mediesamhället har för betydelse för demokratin, säger Jonsson.

I dag bedrivs redan forskning av fem doktorander och en nyanställd post doktorand. De studerar interaktiv musikteknologi. Hur man kan skapa musik med nya metoder och verktyg. 

– Vi har också en spelindustri som är intresserade av hur ljud kan tillföra olika upplevelser till dataspel. Läsare av media på webb och mobil kan få uppleva olika ljudbilder på skärmen, ett komplement till det man läser. Vi kan bidra med att förstärka upplevelser och knyta ihop konst och teknik ur olika perspektiv.

Bo Jonsson tycker att det är otroligt stimulerande. 

– Jag har aldrig jobbat inom de här områdena. Jag är en tråkig ekonom, men det är fantastiskt spännande att få vara med om den här utvecklingen, säger prefekten.

Med  datorteknik tar forskarna fram enklare metoder att göra musik, en interaktiv musikproduktion.
Med datorteknik tar forskarna fram enklare metoder att göra musik, en interaktiv musikproduktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!