Så mycket kostar det att ha betalkort

Bankernas avgifter för bank- och kreditkort är en kostnad som få tänker på. Kontantupproret har gjort en sammanställning av de stora bankernas och kortutgivarnas årsavgifter.

"Om korten blir det enda betalningsalternativet så hamnar vanliga konsumenter i kläm", anser Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret.

"Om korten blir det enda betalningsalternativet så hamnar vanliga konsumenter i kläm", anser Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret.

Foto: Kontantupproret

Piteå2019-12-05 10:41

Allt fler svenskar använder betal- och kreditkort för sina inköp. Kontantupproret har gjort en sammanställning av årsavgifterna för de vanligaste betal- och kreditkorten. Kostnaden ligger mellan 225 och 360 kronor. Denna kostnad betalas ofta genom automatisk dragning från kontot en gång i månaden, vilket gör att det verkar som en liten summa. 

– De försöker smyga med sina avgifter, men vi ser tydligt att de ökar. Idag har många inte bara ett kort, utan kanske två eller tre. Då blir avgifterna en rejäl kostnad, säger Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret.

Förutom årsavgiften bygger kreditkortens affärsmodell på att de tjänar pengar på att konsumenterna missar inbetalningar och då tvingas betala en högre kreditränta, enligt Kontantupproret.

– Om korten blir det enda betalningsalternativet så hamnar vanliga konsumenter i kläm. Kontanterna måste finnas som alternativ för att vi inte ska vara utlämnade till kortföretag och banker, säger Björn Eriksson.

Årsavgifter för de vanligaste bank- och kreditkorten:

Coop Entercard Coop MasterCard Mer: 295 kronor, Handelsbanken Allkort MasterCard: 360, Ica Banken Bankkort MasterCard: 300, Nordea Visa Electron: 288, SEB Debit Visa/ Mastercard: 300, Swedbank Bankkort MasterCard: 250 kronor.

De senaste tre åren har Coop höjt avgiften med 18 procent och SEB med 20 procent. Övriga bankers avgifter för de vanligaste korten har inte höjts de senaste tre åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!