S-profilen lämnar chefsuppdrag efter kritiken

Förre S-politikern Mats Johansson, 56 år, lämnar toppuppdraget som ABF-chef i Norrbotten – efter massiv kritik från personalen. "En del har upplevt att de inte orkar jobba", säger Maria Andersson Nordström, Handels.

Förre S-politikern Mats Johansson, till höger, säger upp sig som chef för ABF Norr, efter omfattande arbetsmiljöproblem och anklagelser om kränkningar mot personalen. Styrelseordförande Christian Lindgren (lilla bilden) vill inte kommentera den interna utredningen.

Förre S-politikern Mats Johansson, till höger, säger upp sig som chef för ABF Norr, efter omfattande arbetsmiljöproblem och anklagelser om kränkningar mot personalen. Styrelseordförande Christian Lindgren (lilla bilden) vill inte kommentera den interna utredningen.

Foto: Arkiv/Piteå-Tidningen

Norrbotten2019-10-16 09:04

Norrbottens Media kunde i slutet av augusti avslöja att ABF i Norrbotten hade drabbats av omfattande arbetsmiljöproblem. Missnöjet har varit utbrett och ett flertal anställda har upplevt sig kränkta av högsta chefen – den förre S-politikern Mats Johansson från Piteå, tidigare verksamhetschef för Sunderby folkhögskola.

Missförhållandena hade eskalerat det senaste året, med påstådda kränkningar som ska ha skett på ABF:s lokala sektioner, men också i samband med resor och konferenser.

Fackliga Handels krävde därför en arbetsmiljöutredning av arbetsgivaren – ABF:s styrelse – som avslutades för en tid sedan.

– Personalen mådde dåligt av olika skäl. Därför la vi en 6:6a (begäran om åtgärder kring arbetsmiljön, reds anm). Jag upplever att ABF i stort har hanterat det så skyndsamt som möjligt, säger regionala skyddsombudet Maria Andersson Nordström, Handels.

Hur allvarlig var situationen inom ABF?

– Det har framkommit kränkningar mot personalen. En del har upplevt att de inte orkar jobba och i stället velat sjukskriva sig, andra har kunnat jobba vidare. Individer hanterar situationer olika.

Maria Andersson Nordström vill inte närmare beskriva 6:6a-utredningens innehåll men enligt vad Norrbottens Media erfar konstaterades att Mats Johansson har brustit i ledarskap i över 15 av de totalt 19 punkterna som granskades gällande arbetsmiljön.

– En fortsatt läkningsprocess pågår. Vi tar nu fram en handlingsplan och uppdaterar policyn tillsammans med ABF, så att såna här olyckliga omständigheter inte uppstår igen, säger Handels skyddsombud.

Som en direkt följd av utredningen valde Mats Johansson att lämna sitt uppdrag som chef för ABF Norr i fredags. ABF:s styrelseordförande Christian Lindgren bekräftar detta men är i övrigt fåordig i kommentarerna.

– Utredningen vill inte jag diskutera med dig. Den äger ABF internt.  

Hur tycker du att Mats Johansson har skött verksamheten?

– Han är en av de bästa ombudsmän vi har haft och har gjort ett jättebra arbete. Sen har det hänt ett antal tråkiga saker. Utifrån det har han själv valt att säga upp sig.   

Hur går ni vidare?

– Vi drar igång en rekryteringsprocess, så att vi kan hitta en ny chef för ABF Norr, säger styrelseordförande Christian Lindgren som tills vidare leder ABF:s verksamhet i länet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!