"Provkör ert barns A-traktor då och då"

A-traktorerna har ökat i antal i Piteå. Föräldrarna har ett ansvar för att fordonen håller hastigheten.

Mats Lundmark, trafikansvarig vid polisen i Piteå, tycker det är viktigt att föräldrar har koll på sitt barns A-traktor.

Mats Lundmark, trafikansvarig vid polisen i Piteå, tycker det är viktigt att föräldrar har koll på sitt barns A-traktor.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-16 05:00

Antalet A-traktorer har ökat i popularitet i Piteå. Vissa av dessa går fortare än den tillåtna hastigheten på 30 kilometer i timmen. Det är ett lagbrott som kan ge stora konsekvenser för såväl ungdomar som föräldrar.

En del incidenter har inträffat med trimmade A-traktorer. Bland andra kan nämnas traktorn som brakade in i stängslet till en förskola i Bergsviken och en traktor som körde av vägen i hög hastighet i Böle i augusti. Den 15-åringen har nu blivit åtalad.

– Går traktorn för fort kan ungdomen bli åtalad för olovlig körning eftersom det inte längre räknas som en A-traktor, utan en bil, säger Mattias Martinsson, trafikpolis i Luleå.

En del av de A-traktorer som polisen har kontrollerat på senare år har inte varit i föreskrivet skick då hastigheten har varit ändrad. 

– Det är viktigt att föräldrarna har koll på fordonet, till exempel genom att provköra då och då, säger Mats Lundmark, trafikansvarig i Piteå, som också rekommenderar fortlöpande diskussioner med ungdomarna om trafikregler och vad som gäller.

Trots det ökade antalet A-traktorer tycker han inte att den olagliga körningen ökat.

– Nej, det var nog mer för några år sedan. Däremot förekommer slarv med hur man kör. Där har föräldrar en viktig uppgift att prata med ungdomar så man inte kör på gång- och cykelväg och att man inte sitter på flaken. Det är stora bilar man kör så trafikvett är viktigt. 

Står traktorn skriven på en förälder, men brukas av son eller dotter i familjen, så har den registrerade ägaren ett ansvar för att fordonet är i föreskrivet skick.

– Föräldrarna har ett ansvar men ungdomen kan ju olovandes fixa med fordonet. Vid 15 år är man straffmyndig men som ägare kan man bli misstänkt för "tillåtande av olovlig körning" och det i sin tur kan leda till åtal, säger Mats Lundmark.

Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd. Föräldern kan förlorar rätten att vara handledare med en prick i sitt körkort.

Polisen gör inte fler kontroller på traktorerna nu än förr om åren.

– Får vi in tips så jobbar vi mot det. Vi kan göra flygande kontroller, säger Mattias Martinsson.

En besiktning måste göras av poliser med speciell behörighet för detta. Misstänker polis att fordonet är manipulerat på något sätt och inte har behörighet tas det i beslag för vidare utredning.

– Det är ganska vanligt att vi tar fordon i beslag, säger Martinsson.

A-traktorerna har ökat i antal i Piteå. Vissa av dessa går fortare än det tillåtna 30 kilometer i timmen.
A-traktorerna har ökat i antal i Piteå. Vissa av dessa går fortare än det tillåtna 30 kilometer i timmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!