– Jag har haft epitetet Sveriges populäraste pariledare några år och det känns bra att ha ett sådant förtroende, sade Annie Lööf till PT efter att hon deltagit i en utfrågning på Lilla scen ledd av PT:s politiska redaktör Kata Nilsson.

Före det fylldes Lilla scen i Nolia konferens av folk som kom för att höra henne tala om centerns politik. Hon sade att kommande val blir ett värderingsval.

– Det är mycket som står på spel. Det handlar om huruvida landet ska utvecklas och inte avvecklas, att stå emot de högerextrema krafter som svartmålar Sverige, sade Lööf.

Artikelbild

| Möte på mässan. Ture Eriksson hade tur och fick sin bild tagen med Sveriges populäraste partiledare.

Hon tog upp incidenten i Almedalen tidigare i sommar då ett antal från nordiska motståndsrörelsen störde hennes tal.

– Det var ett antal nazister som stod och brölade.

Annie Lööf har inlett sin valkampanj och det gjorde hon på Stora Nolia i Piteå.

– Jag reser altlid mycket men det är klart att det blir mycket nu, säger hon.

Artikelbild

| Annie Lööf inledde sin valturné på Sveriges största besöksmässa Stora Nolia.

Under kampanjen vill hon ta upp frågor som landsbygdsutveckling där hon vill öka stödet till lantbruken och underlätta för bostadsbyggande.

– Buchts besked om 1,2 miljarder till bönderna räcker inte. Vi vill anslå 5,3 miljarder och det ska gå hela näringen, allt från köttbönder till växtodlare.

Artikelbild

| PTs politiska redaktör Kata Nilsson välkomnade Annie Lööf till Piteå.

Lööf vill höja återbetalningen av dieselskatten, hon vill ta bort den röd-gröna indexhöjningen av bensinskatten. Centern vill sätta fart på Norrbotniabanan som manglats i politiken sedan 2004.

Under de åtta borgerliga regeringsåren sade alliansregeringen nej tre gånger till att ställa sig bakom ansökan från Norrbotniabanan om att söka EU-stöd. Även centern sade nej.

Artikelbild

| Distriktsordförande Majvor Sjölund ställde frågor om landsbygdspolitik till Annie Lööf.

– Man kan inte reservera sig emot ett regeringsbeslut. Men vi fick igenom bygget i samband med Sverigeförhandlngen 2014, säger hon.

Sverigeförhandlingen handlade bland annat att satsa på höghastighetståg i Sverige.

Artikelbild

| Annie Lööf inledde sin valturné på Sveriges största besöksmässa Stora Nolia.

Vid mötet på Lilla scen gav hon konkreta besked som att avskaffa det nationella strandskyddet för att överföra besluten till kommunerna. Lööf vill ha ett nationellt lyft för sjuksköterskor med lön under utbildningstiden och mer nära sjukvård med fasta läkare.

– Man vet vad frisören heter men kan inte namnet på doktorn.

Hon tog också upp äganderätten av skog.

– Den har ifrågasatts av regeringen. Avverkningsförbudet är förödande för de små familjejordbruken trots att de gjort mycket mer än vad lagen kräver, sade Annie Lööf innan hon gav sig ut i vimlet på Stora Nolia.