Piteå inte längre länets bästa skolkommun

Piteå är inte längre länets bästa skolkommun och rasar från plats åtta till 27 i Lärarförbundets skolrankning. "Jag är tyvärr inte förvånad", säger Sofia Liberg, Lärarförbundets ordförande i Piteå.

Piteå är inte längre länets bästa skolkommun. Jämfört med ifjol har man tappat 21 placeringar i Lärarförbundets skolrankning. (Arkiv).

Piteå är inte längre länets bästa skolkommun. Jämfört med ifjol har man tappat 21 placeringar i Lärarförbundets skolrankning. (Arkiv).

Foto: TT

Piteå kommun2019-10-16 11:55

Men trots raset på 21 placeringar i den rikstäckande rankningen, och att man halkat bakom raketerna Kalix och Älvsbyn, finns det fortfarande en ljuspunkt. När det gäller andelen utbildade lärare ligger Piteå på tredje plats i riket.

– Ett resultat av kommunens målmedvetna arbete att säkra kompetensförsörjningen, berömmer Sofia Liberg, som även gläds åt att läget är stabilt från förskola till gymnasium.  

Hon varnar dock för att det kan ändras snabbt om inte situationen förbättras på de områden där kommunen tappar mark.

– Lönerna väger tungt bland rankningens kriterier. Det är en anledning till att Älvsbyn, som satsat på löner, gått om oss. Vi vet att lärare som flyttat till Piteå trivs och gärna vill bo kvar här. Det ska till ganska stor löneökning för att man ska börja pendla till grannkommunerna. Men risken är att det blir svårare att rekrytera lärare om lönerna stagnerar i Piteå i förhållanden till andra kommuner, säger hon.

En bottensiffra som däremot väcker oro gäller förtroendet för kommunen som huvudman. Där ligger Piteå på plats 227 av 290. Men misstroendet gäller inte i första hand skolförvaltningen och barn- och utbildningsnämnden, understryker Sofia Liberg.

– De gör så gott den kan med de resurser som finns, säger hon.

Istället är det de beslutsfattarna ovanför, ytterst kommunfullmäktige, som måste lätta på plånboken eftersom de sätter ramarna för den ekonomiska verklighet som skolan har att rätta sig efter.

– Det heter att det inte skett nedskärningar i skolbudgeten, men den har inte heller tillförts pengar motsvarande kostnadsökningarna, konstaterar hon.

Kommunalrådet Helena Stenberg (S) vill inte riktigt kännas vid att Piteås tapp är alarmerande, men att förtroendet för kommunen som huvudman fallit är allvarligt menar hon.

– Jag är oerhört stolt över vår skolpersonal och det arbete de utför, och vi ligger fortfarande högt i totalrankningen, säger hon. När det gäller kommunen som huvudman måste vi analysera vad som ligger bakom, säger hon.

Vad gäller ökade resurser till undervisning framhåller Stenberg att Piteå trots allt ligger på plats 75 av 290.

– Det är rejält på den övre halvan. Skolan är inte den enda kommunala verksamhet som vill ha ökade resurser, och vi arbetar ständigt med hur de ska fördelas på bästa sätt, konstaterar hon.

Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet, är inte förvånad över tappet. "Skolförvaltningen och Bun gör sitt bästa, men de måste få mer resurser". (Arkiv)
Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet, är inte förvånad över tappet. "Skolförvaltningen och Bun gör sitt bästa, men de måste få mer resurser". (Arkiv)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!