Pite havsbad polisanmälda efter kaosfesten

Pite havsbad saknade alkoholtillstånd för den uppmärksammade Novemberfesten. Nu har både polisen och Piteå kommun påbörjat utredningar.

Pite havsbad saknade alkoholtillstånd för Rivierahallen där halloweenfesten hölls den andra november.

Pite havsbad saknade alkoholtillstånd för Rivierahallen där halloweenfesten hölls den andra november.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-11-18 15:02

Pite havsbad och Team Afterski arrangerade Novemberfesten "Kitteltältet Halloween" på lördagskvällen den andra november. Runt 2 000 personer besökte festen som både var stökig och höll på att sluta i katastrof när ett skyddsstaket gav vika.

Nu har Pite havsbad dessutom blivit polisanmälda – av polisen – för brott mot alkohollagen och brott mot ordningslagen i samband med festen. Man saknade nämligen alkoholtillstånd för Rivierahallen där den arrangerades.

– Det var Havsbadets bar och deras alkohol som såldes. Det är ju även Pite havsbads lokaler, så i det här fallet är det dem som har ansvaret, säger Tommy Lindgren, alkoholhandläggare vid Piteå kommun.

Han bekräftar att tillståndet saknades och säger även att Pite havsbad skickat in en ansökan om stadigvarande alkoholtillstånd för lokalen efter festen.

Hur hanterar ni det här?

– Vi kommer att göra en utredning och vart den hamnar någonstans beror egentligen på vad polisen kommer fram till. Det är det enda vi har att gå på. Vi har ju inte varit där och gjort tillsyn. Men vi vet att det har serverats, det är inte frågan om det.

Tommy Lindgren menar att det finns förklarande omständigheter – men att det trots allt rör sig om brott mot alkohollagen.

– Om jag inte missminner mig så är det allt från böter till sex månaders fängelse. Det är det som är ganska avgörande för vår bedömning. Det ska ju överlämnas till åklagare som ska köra det vidare.

Lägger ni ned utredningen om polisen gör det?

– Nej, det kommer vi inte att göra eftersom vi vet att det har förekommit. Då pratar vi någon form av administrativ åtgärd. En erinran eller en varning. Blir det så att de döms för det här då måste vi börja fundera på vad som egentligen har skett och börja titta på hur vi ska göra.

Kan det påverka Pite havsbads övriga serveringstillstånd?

– Det kan det göra. Om de ansvariga bedöms olämpliga så kan det faktiskt göra det, men dit är det ganska långt. Det ska vara kraftig misskötsel.

Det var polisen som upptäckte att det saknades tillstånd dagen efter Novemberfesten. Utredningen har dock stått stilla efter att polisanmälan upprättades. Piteå kommuns egen utredning har därför inte heller kommit så långt.

– Vart vi hamnar med det här kan jag inte svara på i dagsläget. Vi har startat ett ärende och avvaktar, säger Tommy Lindgren.

Runt 2 000 personer närvarade vid festen. Brottet kan påverka Havsbadets övriga serveringstillstånd, säger kommunens alkoholhandläggare Tommy Lindgren.
Runt 2 000 personer närvarade vid festen. Brottet kan påverka Havsbadets övriga serveringstillstånd, säger kommunens alkoholhandläggare Tommy Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!