Mobilräddare åkte ut på misstänkt hjärtstopp

På väg till jobbet fick Micke Lindqvist ett larm via mobilräddarna. Han var först på plats och fick göra hjärtkompressioner.

Micke Lindqvist har varit på fyra mobilräddarlarm. I onsdags fick han jobba skarpt för första gången.

Micke Lindqvist har varit på fyra mobilräddarlarm. I onsdags fick han jobba skarpt för första gången.

Foto: Privat

Piteå2019-11-19 05:00

Fyra gånger har Micke Lindqvist blivit utkallad på mobilräddarlarm. I onsdags var han först på plats och fick göra hjärtkompressioner på en person i fler minuter innan ambulansen anlände.

– Jag var otroligt fokuserad. Det var först i efterhand som jag började tänka på vad jag varit med om, säger han.

Micke Lindqvist är blodgivare och det var när han skulle lämna blod på Piteå sjukhus som han såg ett anslag på väggen om mobilräddarna. Han blev intresserad, läste på och registrerade sig.

Efter det har Micke ryckt ut på larm via mobilräddarna fyra gånger. De första tre gångerna har ambulansen redan varit på plats när han kommit dit. Tidigt på onsdagsmorgonen var det Micke som var först på plats.

– Jag hade just satt mig i bilen för att åka till jobbet i Luleå där jag jobbar ibland. När larmet kom var jag i startgroparna och kunde åka direkt.

När en mobilräddare får ett larm kommer det som en dataröst som säger vad det gäller. Det kommer tillsammans med ett sms som innehåller en länk till google maps där platsen är utmärkt.

På platsen möttes Micke av inringaren som visade var personen fanns.

– Jag visste direkt vad jag skulle göra. Jag satte igång med hjärtkompressioner och gjorde det tills ambulansen kom, säger Micke som berättar att han snabbt fick sällskap av en annan mobilräddare och att de jobbade tillsammans.

Eftersom Micke tidigare inte jobbat skarpt med livräddning visste han inte hur han skulle komma att reagera i en allvarlig situation.

– Jag hade funderat mycket på hur det skulle bli, om jag kanske skulle bli blockerad eller kunna fokusera. Men när jag väl var där föll det sig naturligt. Tankarna kom senare, säger Micke som efter insatsen satte sig i bilen igen och åkte till jobbet.

Under bilfärden till Luleå hade han en kompis med som han pratade med om det som hänt.

Hur det gick för personen han gjorde hjärtkompressioner på vet han inte. Patientsäkerhet och sekretess gör att någon återkoppling från vården inte görs.

– Däremot fick jag ett meddelande från mobilräddarna med några frågor att svara på. Den sista frågan var om jag ville bli uppringd av en sköterska för att prata om det som hänt men det tackade jag nej till.

Onsdagsmorgonens händelse har inte gjort att Micke blivit avskräckt.

– Det är snarare tvärtom. Jag kommer absolut att fortsätta som mobilräddare.

Det går att anmäla sig till mobilräddarna via Region Norrbotten.
Det går att anmäla sig till mobilräddarna via Region Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om