Valvakan blev en rysare för Miljöpartiet, som låg farligt nära spärren att åka ut både i riksdagen och i Piteås kommunfullmäktige. Sommarens ökade fokus på klimatfrågorna borde möjligen ha gynnat Miljöpartiet, men när rösterna räknats i riksdagsvalet hade man klarat sig precis över fyra procent-spärren.

När PT var i kontakt med Mats Dahlberg, partiets första namn i Piteå, tidigare på kvällen ville inte tro att loppet var kört för partiet i riksdagen – och han fick rätt..

I kommunalvalet är spärren 2 procent, och även där var det rysarläge vid 22-tiden. Två timmar senare hade fortfarande inte alla distrikt räknats, men står sig det resultatet sitter MP kvar, dock med halverat antal röster.

På det kommunala planet har Miljöpartiet ingått i en röd-grön ”regeringskoalition” tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men det röda blocket ser ut att tappa stöd. Mats Dahlberg avstår dock från att uttala sig om eventuell framtida samverkan med andra partier ifall situationen skulle uppstå.

– Men så mycket kan jag säga att vår samverkan med S och V har fungerat bra, och fick jag välja är det mitt första val att fortsätta med den, säger han.