Mer pengar till vård i glesbygd

Regionstyrelsen har beslutat att öka satsningen på primärvården i Norrbotten med 38,4 miljoner kronor.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Foto: Maria Fäldt

Piteå kommun2019-10-11 18:00

Särskilda satsningar görs på förebyggande arbete och vård i glesbygd.

Hälsocentralerna får en ersättning för varje patient baserat på ålder, hur mycket vård patienterna beräknas behöva och vilken socioekonomisk bakgrund patienterna har. Uträkningen av vårdpengen sker för att vården ska kunna vara jämlik i hela länet. 

– Vi ökar ersättningen för hälsosamtal och andra hälsofrämjande insatser med 6,4 miljoner kronor. Om man tack vare hälsosamtal kan undvika att någon insjuknar i livsstilssjukdomar är det en stor vinst både för individen som håller sig friskare och för vården, säger Linda Frohm (M), regionråd.

Hälsocentraler som ligger på små orter med färre än 5 000 invånare får ett särskilt ekonomiskt stöd. Ersättningen ligger på en miljon kronor per år och betalas ut månadsvid som en del av vårdvalsersättningen.

Mer pengar får också de hälsocentraler som ligger geografiskt långt från ett sjukhus. För att få del av den ersättningen ska hälsocentralen vara belägen minst 50 kilometer från ett sjukhus. Arjeplog tilldelas 4,8 miljoner, Arvidsjaur får fem miljoner och Älvsbyn får närmare 2,3 miljoner kronor i så kallat litenhets- och avståndsersättning. Även Pajala, Jokkmokk, Övertorneå, Överkalix, Vittangi med omnejd, Haparanda och Råneå får ersättning.

– Om man jämför Arjeplogs hälsocentral med en hälsocentral i centrala Luleå så sköter Arjeplogs hälsocentral om en större del av befolkningens totala sjukvårdsbehov än vad en hälsocentral i Luleå gör. I våra större städer har man närmare till sjukhus och den vård som finns där, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

För att öka tillgängligheten i vården i glesbygd gör Region Norrbotten också en satsning på 7 miljoner kronor till filialer och servicepunkter. På en filial ska man kunna få möjlighet till medicinsk bedömning och åtgärd. Den bemannas av sjuksköterska/läkare och eventuellt också andra yrkeskategorier. Filialen ska regelbundet hålla öppet minst en dag i veckan.

En servicepunkt kan antingen bedrivas i en fast lokal eller som en mobil lösning. Den bemannas av en sjuksköterska eller undersköterska. Öppettiden ska vara regelbunden minst varannan vecka. På servicepunkten ska man kunna ta prover och få hjälp med enklare vård.

– Det här är ett önskemål som har framkommit från norrbottningarna när vi har pratat om vad som krävs för att man ska kunna bo kvar i byar, säger Linda Frohm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!