Krishjälpen dröjer för personalen

Trots allvarliga brister i arbetsmiljön dröjer krishjälpen till personalen på psykiatrin. Anledningen är oklarheter kring chefsansvaret.

Trots att personalen länge mått dåligt, och trots att arbetsplatsundersökningar visat på allvarliga brister under flera år, ska inget ha gjorts av ledningen för att förändra situationen.

Trots att personalen länge mått dåligt, och trots att arbetsplatsundersökningar visat på allvarliga brister under flera år, ska inget ha gjorts av ledningen för att förändra situationen.

Foto: Sofia Wellborg

Piteå kommun2019-10-15 15:50

Förra veckan kunde PT berätta om allvarliga brister i arbetsmiljön på Vuxenpsykiatrin i Piteå, där 16 personer berättat om en arbetsplats präglad av rädsla och repressalier. Trots att personalen länge mått dåligt, och trots att arbetsplatsundersökningar visat på allvarliga brister under flera år, ska inget ha gjorts av ledningen för att förändra situationen. Personalen har nu sökt krishjälp från företagshälsovården, vilket framgår av en beställning till Företagshälsan. 

– Det är viktigt att vi får hjälp. Folk mår väldigt dåligt i dagsläget. Jag är seg, jag gråter om dagarna, säger en anställd.

Men hjälpen dröjer, trots det allvarliga läget på kliniken. För att få hjälp från företagshälsovården krävs att ansvarig chef driver frågan. Men sedan enhetschefen Grethe Gabrielsson stängts av från arbetet råder det oklarheter på kliniken kring vem som har ansvaret för arbetsmiljön. Detta framgår av interna mejl som PT tagit del av samt intervjuer med anställda. Verksamhetschefen Ola Fritz hävdar däremot att detta är ett missförstånd.

– Det yttersta arbetsmiljöansvaret ligger alltid hos verksamhetschefen. Jag pratade nyss med företagshälsovården som håller på att hantera beställningen, säger han.

Svårigheterna med att identifiera en ansvarig chef har också fått fler konsekvenser för arbetet med arbetsmiljön. Kliniken medverkar i ett stort projekt för att minska sjukskrivningar inom regionen. Nu visar intern e-post att projektansvariga önskar avbryta klinikens medverkan. Detta bekräftas också av interna mötesprotokoll samt av anställda på kliniken. Anledningen är även här tveksamheter kring vem som har arbetsmiljöansvaret. Verksamhetschef Ola Fritz tycker däremot inte att det finns några oklarheter gällande detta.

– Det ska inte finnas några oklarheter. Då ska jag snarast se över detta, säger han.

Projektet i fråga är ett samarbete mellan Region Norrbotten och Region Skåne i regi av Sveriges kommuner och landsting (SKL), där bland annat Piteå närsjukvårdsområde medverkar. 

– Det skulle bli en chans att beskriva hur man har det, säger en anställd.

Anställda uppger arbetsmiljön som huvudfaktor till att många sjukskrivits, främst på grund av utmattningssymtom och stress. Många har valt att avsluta sina anställningar i samband med sjukskrivningarna, vilket nu anses hota patientsäkerheten. 

– Många av oss står på randen till sjukskrivningar. Jag håller på att tappa hoppet. Luften går ur en, säger en anställd.

– Det här är typiskt. Det ska tystas ner ytterligare. Det är snart ingen som vill ta i oss med tång.

PT har pratat med flera ansvariga på regionens HR-avdelning, som driver projektet. Dessa vill inte kommentera frågan. 

Region Norrbottens HR-direktör Mari Conrad tillbakavisar uppgifterna om att sjukskrivningsprojektet, som går under namnet reko-ag, ska avbrytas, och menar att de anställda som vill ha stöd fortsatt kommer att få stöd. 

– De personer som valt att delta på individnivå får fortsatt erbjudande om stöd från rehabiliteringskoordinator om de själv önskar det och återkoppling sker till den person som har arbetsmiljöansvaret, det vill säga närmaste chef, skriver Mari Conrad i ett mejl till PT. 

Mari Conrad skriver att hon inte kan ge vidare kommentarer i enskilda ärenden, då detta riskerar att påverka de anställda. 

– På grund av hänsyn till de personer som finns i rehabprocessen i våra olika verksamheter och deras integritet kan jag inte lämna mer detaljerade uppgifter

Anställda uppger arbetsmiljön som huvudfaktor till att många sjukskrivits, främst på grund av utmattningssymtom och stress. (Arkivbild)
Anställda uppger arbetsmiljön som huvudfaktor till att många sjukskrivits, främst på grund av utmattningssymtom och stress. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!