Jaktbutik positiv till miljövänligare jakt

Jägareförbundet har beslutat att verka för att få bort plast ur hagelammunition. Butiksägaren och jägaren Seved Wiklund tycker det är bra.

Butiksägaren Seved Wiklund menar att många parametrar ska spela in. Ett miljövänligare hagelskott måste fortfarande ha samma eller bättre funktion och verkningsgrad som tidigare för viltets skull.

Butiksägaren Seved Wiklund menar att många parametrar ska spela in. Ett miljövänligare hagelskott måste fortfarande ha samma eller bättre funktion och verkningsgrad som tidigare för viltets skull.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-11-25 20:00

Jakt är en grön verksamhet i många aspekter och nu vill Svenska jägareförbundet göra den ännu mer miljövänlig. Beslutet togs på förbundets årsstämma och är viktigt ur två perspektiv enligt ordföranden Torbjörn Larsson.

–Dels för att minska nedskräpningen i naturen dels för att fortsätta det påbörjade arbetet med att göra jakten ännu mer miljövänlig, säger Larsson.

I alla hagelpatroner finns en förladdning. Den tillverkas oftast i plast. När skottet avlossas flyger plasten iväg med hagelsvärmen och hamnar i naturen. Fritid och vildmarksbutiks ägaren Seved Wiklund tycker det här beslutet ligger helt rätt i tiden och menar att tillverkarna redan har börjat sin process och ligger långt framme.

– Kan man reducera mängden plast så är det föredömligt. Redan nästa år kommer det att finnas produkter på marknaden. Våra leverantörer har redan jobbat fram ett hagelskott med en sorts nedbrytbar "biovadd" inuti. När den kommer i kontakt med vatten, blir den helt nedbrytbar på ett par dagar, säger jaktvapenhandlaren.

Tomhylsorna som är av plast kommer däremot inte att försvinna.

– De kan lätt plockas upp, vilket inte är praktiskt möjligt med förladdningsdelen som försvinner. För länge sen konstruerades hagelhylsorna i lackad papp med bark i förladdningsdelen, senare blev det en blandning av bark och plast, och till sist bara plast i hylsan eftersom det var ett billigast, berättar Seved Wiklund.

De nya hagelhylsorna är inte helt enkla att tillverka. Det är viktigt att de håller samma standard som tidigare.

– Skotten ska hålla för vårt kalla klimat och södra Europas varma klimat. De måste tålas att plockas in och ut många gånger under jakten. Sen ska de ha en bra verkningsgrad och sprida haglet jämt. Det är jägarens skyldighet att se till att viltet dör snabbt och inte behöver lida, säger han.

Han menar att jägarna i Skandinavien redan ligger långt framme i miljötänk.

–  I vissa sport- och jaktskytteformer så använder man stål istället för blyhagel. Vi går från att ha blyfria kulor till en blandning av koppar- och mässingkulor. Vi plockar upp plasthylsorna efter oss i skog och mark. Vi är beredda att göra så lite klimatavtryck som möjligt, säger Seved Wiklund. 

Kunden Jens Lundström jagar både fågel, hare och älg.

– Det är väl smart att hitta en annan lösning. Det är onödigt att de flyger runt plast i naturen. Det försvinner ju aldrig, säger han.

Tre generationer hagelhylsor med olika förladdningssystem.
Den första till vänster med bark. Mitten en blandning med bark och plast. Till höger den som används i dag  i enbart plast.
Tre generationer hagelhylsor med olika förladdningssystem. Den första till vänster med bark. Mitten en blandning med bark och plast. Till höger den som används i dag i enbart plast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!