Inga tiggare synliga utanför butikerna

Mindre generositet, inget natthärbärge och insatser i hemlandet. Det kan finns många orsaker till att tiggarna håller sig härifrån.

De senaste veckorna har få eller inga tiggare synts till i Piteå. (Arkivbild)

De senaste veckorna har få eller inga tiggare synts till i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-16 11:48

2008 dök den första tiggarna upp i Piteå. En man satte sig utanför Gallerian där han bad förbipasserande om pengar. Folk som inte var vana vid rent tiggeri, kontaktade polisen som sökte upp mannen. Polisen visste inte vad de skulle göra men bad honom att flytta på sig, vilket han gjorde utan protester.

De senaste åren har tiggare utanför butikerna blivit ett vanligt inslag och många har skänkt pengar till de behövande. 

De senaste veckorna har dock tiggarna lyst med sin frånvaro i Piteå. Kyrkoherde Mats Björk har märkt att så är fallet och att detsamma gäller i Skellefteå.

–  Jag har inte hört någon klar anledning till varför de inte är här, men jag skulle säga att det generellt är färre tiggare i norr. Dessutom tror jag att förra vinterns brist på natthärbärge kan ha bidragit till att tiggarna nu väljer bort Piteå.

Mats Björk som fått rapporter från större städer, säger att svenskarna blivit mindre givmilda.

– Kanske är det så att folk blivit vana vid att de sitter utanför butikerna och därför inte reagerar så mycket längre. Sedan är det väl också så att man har allt mindre kontanter på sig.

Mats Björk har också en annan förklaring. En förklaring han gärna vill tro på.

– Det görs ju en hel del insatser på romernas hemmaplan. Det handlar om vård, skola och omsorg. Och är det så att man får stöd där man bor så åker man inte iväg och tigger i ett annat land, säger Mats Björk.

Svenskar skänker allt mindre pengar i tiggarnas muggar. (Arkivbild)
Svenskar skänker allt mindre pengar i tiggarnas muggar. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!