Hon lever sin dröm på Mallorca

Fotboll har alltid funnits i hennes liv och tidigare i år höjdes ribban rejält när hon värvades till Mallorca. ”Jag lever min dröm”, säger Tea Lundmark.

Mitt under en match. Tea Lundmark in action.

Mitt under en match. Tea Lundmark in action.

Foto: Andreas Kristoffer Berge

Piteå kommun2019-12-06 05:00

En tillvaro med sol och turkost hav är den raka motsatsen till den norrländska vintern, men faktum är att det finns likheter mellan Alcudia och Pitholm, där Tea Lundmark växte upp. Den välbekanta sammanhållningen på en mindre plats gör att hon känner sig som hemma.

– Man lär känna folket och de som sitter på läktarna. Att spela i ett topplag i en mindre stad tror jag är en fördel för både staden och laget. Speciellt derbyn drar mycket folk, säger målvakten Tea Lundmark.

Nyss hemkommen från dagens sista träningspass ser hon till att dricka mycket vatten för att inte bli uttorkad.

– Man måste dricka dubbelt så mycket som vid ett träningspass hemma i Piteå.

När den norska tränaren ville värva henne till FC Mallorca Toppfotball, som spelar i andradivisionen, tvekade hon först, osäker av att inte veta så mycket om de andra spelarna i laget, men i dag är hon glad att hon tackade ja.

– Det är annorlunda. Det är en stor satsning att komma hit för alla. Man får spela professionell fotboll. Det är inte riktigt samma samspel som hemma eftersom alla har olika personligheter och kommer från olika platser, men det är väldigt roligt.

Flytten till Spanien innebär att handbollen tills vidare ligger på hyllan. Parallellt med fotbollen har hon spelat för handbollslaget Norrfjärden, också där som målvakt.

Tea Lundmark är en av två svenskor i FC Mallorca som annars består av norskor och spanjorskor. Lägenheten delar hon med de andra skandinaviska tjejerna och det är en viss omställning att inte få samma privatliv som hon är van vid.

– Jag har bott själv sedan jag var 18 år och behöver få vara i min lilla bubbla. Här blir det inte riktigt så, men det går ändå bra. Alla respekterar varandra.

Nyligen mötte de Espanyol, det obesegrade laget som leder serien.

– Vi förlorade rättvist och jag känner att jag gjorde det jag kunde. Det är aldrig roligt att förlora, men det är en bra lärdom.

Föreningen har funnits sedan 2004, men när damlaget skulle starta protesterade dess president och menade att det inte behövdes, berättar Tea Lundmark.

– Jag är medveten om att herrfotboll drar mer publik, men jag håller inte med vissa personer och supportrar om att vi inte behövs eller borde tjäna lika mycket. De lägger över ansvaret på oss. Det norska herrlandslaget sa upp sin lön för att tjejerna inte fick betalt, så det går att göra en insats, säger hon och menar att det egentligen inte handlar om summan i sig utan om att se damspelare som lika mycket värda.

Sport har alltid präglat hennes liv och varit ett stort intresse i familjen. Hennes pappa har spelat fotboll och själv började hon vid sex års ålder.

– Jag skulle inte ha valt något annat ställe än Piteå att växa upp på. Att ha någonting att se upp till, ett stort lag på en liten plats, har byggt upp mina förutsättningar, säger målvakten som alltid strävar efter att utvecklas inom sporten.

Fotboll är en sport som är både gemensam och individuell, menar hon. Det är viktigt med sammanhållning och samarbete i laget, men det är också nödvändigt att fokusera på sin egen roll.

– Jag hjälper både mig själv och de andra när jag utvecklas. Det är nog den största skillnaden mellan ett vanligt fritidsintresse inom sport och elitidrott. Man måste kunna vara egen, att som individ fortsätta utvecklas. Det driver mig. Vad som än händer senare så har det bidragit till min utveckling, säger Tea Lundmark.

Tea Lundmark lever sin dröm. I Mallorca får hon spela professionell fotboll.
Tea Lundmark lever sin dröm. I Mallorca får hon spela professionell fotboll.
Vi är Piteå

Namn: Tea Lundmark

Gör: Fotbollsspelare på heltid i Spanien

Familj: Mamma, pappa, storasyster och halvsyster

Intressen: Fotboll, handboll, film och umgås med vänner

Det ska hon göra i jul: Träffa familjen och släkten

Önskar sig i julklapp: Förnödenheter  till Spanien och lite lyx, så som massage och brynplock

Det bästa med Piteå: Utbudet och gemenskapen. Man kan åka långfärdsskridskor, mysa ute på Gläntan, gå på stan, fika med vänner eller dra upp till fjällen. Piteå har alla årstider

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!