Glommersbär tog guld i SM i Mathantverk.

Glommersbärs hjortrondryck Várrie vann guld i SM i Mathantverk. "En fullvärdig alkoholfri måltidsdryck från de svenska myrarna" motiverar juryn.

Anja Lindgren och Bo Lundmark från Glommersbär är mycket glada över guldet i SM i Mathantverk. De ser det som ett kvitto på att företagets produktförädling är på rätt väg.

Anja Lindgren och Bo Lundmark från Glommersbär är mycket glada över guldet i SM i Mathantverk. De ser det som ett kvitto på att företagets produktförädling är på rätt väg.

Foto: privat

Glommersträsk2019-10-17 10:34

– Jätteroligt. Det är ett kvitto på att vår idé att förädla hjortron och andra bär på hemmaplan håller, säger Bo Lundmark, vd för Glommers Miljöenergi som driver Glommersbär.
Han berättar att det är projektledaren Anja Lindgren som tagit fram den vinnande drycken Várrie.
– Sedan har vi smakat oss fram. Målet har varit en dryck som ska kännas som att gå på myren och äta hjortronen direkt. Det känns som att juryn lyssnade och höll med, säger Bo Lundmark.
I motiveringen skriver juryn "En briljant hjortronnektar. En fullvärdig alkoholfri måltidsdryck från de svenska myrarna".

Glommersbär tävlade även med en blåbärsdryck och hjortrongodis, men för dessa produkter blev det inga medaljer. Dessutom har företaget ett flertal andra produkter baserade på bär plockade i närområdet.
– Vi bor i "hjortronlandet", det skrev Sara Lidman en bok om. Vi hoppas att den här affärsidén ska bära och kurvan är stigande, men allt nytt tar tid.

Det blev ett till guld för Norrbotten när SM i Mathantverk avgjordes på onsdagen i Högsbo Bruk. Vuollerimdelikatesser vann i klassen "oljemarinerad ost".
Sammanlagt bedömdes 542 produkter, från 182 företag i 45 klasser av 19 olika jurygrupper. I år det har kommit in fler anmälningar till SM än någonsin tidigare.
– Det är oerhört glädjande och visar på mathantverkets starka utveckling. Det är dessutom även otroligt glädjande att fiskförädlingskategorin hela tiden utvecklas, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!