Det nya datacentret F3 som planeras stå klart under sommaren 2018 kommer att ligga i anslutning till F2 i Öjebyn. Anläggningen på 1300 kvadratmeter byggs med högsta skyddsklassning, 3,6 megawatt effekt och plats för 140 datarack. Redan idag ligger Fortlax i förhandlingar med en rad nya intressenter som vill placera utrustning i F3.

– Vi har tvingats tacka nej till flera nya nationella och internationella kunder på grund av kapacitetsbrist och gör därför denna jättesatsning på vårt tredje datacenter, F3, för att kunna fortsätta att växa, säger Anders Berglund, Fortlax vd och grundare.

Datacentret F2 hann bara vara öppet i drygt två år innan det nu är på väg att bli ”knökfullt” som Anders Berglund uttrycker det. Intresset för att lagra digital företagsinformation växer och PT har tidigare berättat att Fortlax fick en stor kund i form av tyska bilkoncernen BMW under 2016.

– Det har gått väldigt bra för oss sista året och vi har vuxit väldigt fort tillsammans med både mindre och större kunder, säger Anders Berglund.

Bokslutet för 2017 är inte klart, men Berglund kan redan nu avslöja att omsättningen har mer än tredubblas.

– Vi går från ungefär 10 miljoner i omsättning 2016 till 35 miljoner i omsättning 2017. Vi kommer också att gå med vinst, säger han.

Företaget som startade 2004 med datacentret F1 i Hortlax har vuxit till 13 anställda och fler lär det bli.

– I takt med att vi växer så kommer vi att behöva rekytera och vi har ständigt igång en radar för duktiga och kreativa människor, säger Anders Berglund.

80 miljoner är en stor satsning. Klarar ni det här själva?

– Vi för en dialog med andra just nu. Jag kan inte säga något mer, men vi är ett litet bolag fortfarande och vi kommer att söka och hitta bra partners inom alla områden. Där är kapital ett område som är viktigt.

Anders Berglund är på en datacentermässa i Stockholm när PT når honom under tisdagen. Tillsammans med sina kollegor beskriver han hur branschen växer när behovet av lagring och molntjänster ökar.

– Jag tror att vi bara är i början av den digitala revolutionen. Det sker så otroligt mycket inom så många områden som självkörande bilar och ”Internet of things” där fler och fler saker, i slutändan kanske människor också, blir uppkopplade. I grunden ligger alltid ett datacenter där servrar och lagring finns och det fungerar väldigt bra i Norra Sverige där det finns grön ström, kyla och andra bra förutsättningar.

Som entreprenör för datacenterbygget har Fortlax valt Coromatic, som förutom att leverera datacentret nyckelfärdigt kommer att ansvara för service och underhåll genom sin lokala serviceorganisation i norra Sverige.