Vid PT:s pressläggning hade inte den nuvarande styrande majoriteten med S, V och MP egen majoritet utan landade på 47,5 procent. Inte heller Allians för Piteå med C, M, KD och L hade egen majoritet utan landade tillsammans på 29,8 procent.

Men tillsammans med Sjukvårdspartiet och Skol- och Landsbygdspartiet skulle Allians för Piteå kunna ta över makten.

– Nu är det riktigt spännande, en riktig rysare! säger Håkan Johansson (M), gruppledare.

Artikelbild

Ni har sagt att ni inte kommer att samarbete med SD, men skulle ni kunna samarbeta med Sjukvårdspartiet eller Skol- och landsbygdspartiet för att kunna ta över makten?

– Absolut! Jag har svårt att se att vi inte skulle komma överens med dem, vi ska nog kunna komma fram till någon slags samsyn, säger Håkan Johansson som dock menar att Socialdemokraterna i och för sig skulle kunna söka ett likadant samarbete för att kunna behålla makten.

– Men jag tycker inte att jag har sett dom tendenserna, säger Håkan Johansson.

Veckan innan valet presenterar "Allians för Piteå" Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i Piteå ett gemensamt valmanifest. Man har enats om tolv vallöften inom fyra områden – skola, äldreomsorg, bostäder och näringsliv.

Artikelbild

| Malin Isaksson Lidén (CUF) och Cornelia Johansson (MUF) hade roligt på valvakan och hoppades på bra resultat för Alliansen.

Majvor Sjölund (C), gruppledare, gladdes åt det fina valresultatet på söndagskvällen då partiet fått 14,1 procent av rösterna då 21 av 32 distrikt var räknade i Piteå kommun.

– Vi har haft en fantastisk valrörelse här i Piteå och haft god draghjälp av ungdomarna i CUF-avdelningen! säger Major Sjölund som inte heller stänger dörren för ett samarbete mellan Allians för Piteå och Sjukvårdspartiet och Skol- och Landsbygdspartiet för att kunna ta över styret i Piteå.

Artikelbild

Är du beredd att bli kommunalråd då?

– Ja, det är därför som vi har bildat Allians för Piteå, för att jag och Håkan Johansson ska kunna ta över som kommunalråd.

Artikelbild

| Helén Lindbäck (KD) trivdes på valvakan och hoppades på att det fina resultat för partiet på riksplanet skulle spilla över även lokalt.

Vid PT:s pressläggning landade M på 10,7 procent, KD på 3,6 procent och L på 2,4 procent.

72 personer från M, C, KD och L i Piteå hade för första gången samlats för en gemensam valvaka under söndagskvällen.

Artikelbild

| Centerpartiets gruppledare Majvor Sjölund är nöjd över partiets framgång. (Arkivbild)

Helén Lindbäck (KD), gladdes åt partiets fina resultat på riksplanet.

– Det har framgått nu, att en röst på KD inte är en bortkastad röst, säger hon.

Artikelbild

För Majvor Sjölund (som i vanliga fall brukar vara valförrättare) var det den första valvakan någonsin.

– Det är jättekul att vara tillsammans!