Förslaget: Mer vård i regionhuset

Mer vård kan komma att flytta in i regionhuset, bland tjänstemän och politiker, när Region Norrbotten nu ska genomföra kostnadsminskningar. Bland annat behöver Luleås tandvård nya lokaler. "Det är en bra fastighet med stadsnära läge.", säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Mer vård kan komma att flytta in Luleås regionhus. "Det är en bra fastighet med stadsnära läge.", säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Mer vård kan komma att flytta in Luleås regionhus. "Det är en bra fastighet med stadsnära läge.", säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Foto: Viktor Lundmark

Norrbotten2019-11-12 21:47

Region Norrbotten ska göra kostnadsminskningar på 700 miljoner kronor de närmsta åren, och nu vänder man upp och ner på varje sten för att hitta möjliga besparingar. 

Bland annat ser man över hela sitt fastighetsbestånd, och som en följd av det kan det nu bli aktuellt att flytta in vården på regionhuset.

– I dag har vi en hälsocentral här (Stadsviken) och i det uppdraget kan man använda en del av regionhuset för ytterligare vårdverksamhet, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Är regionshusets lokaler lämpliga för vårdverksamhet?

– Det är en bra fastighet med stadsnära läge. Det är enkelt att ta sig hit för medborgarna så jag tycker det är en naturlig fråga att ställa sig, kan det här huset användas för mer vårdverksamhet och mindre administration?, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson

I ett första led gör regionen nu en genomlysning av sina fastigheter i Boden och Luleå, både när det gäller egna och externa fastigheter.

– Vi har hyresavtal på ungefär 30 miljoner när det gäller externa fastigheter. Vi bör i första hand nyttja våra egna.

Hur mycket pengar kan ni spara på det här?

– När man går igenom hur man använder sina egna fastigheter då det gäller vårdverksamhet, så är det enligt min erfarenhet en av de mest effektiva posterna man ska titta på när det gäller omställning.

Vilken typ av vårdverksamhet rör det sig om?

– Det vi har behov av i framtiden är tandvård, där behövs det nya lokaler. Vi behöver även samordna primärvården på nya sätt.

Förutom nästan hela tandvården i Luleå har regionen även annan verksamhet i externa lokaler. Delar av hälsocentraler som psykologer och annat som Anna-Stina Nordmark Nilsson menar skulle kunna hyra in sig i regionhuset.

Nu kommer regionen att, som de uttrycker det, genomlysa alla sina fastigheter.

– Vi går igenom regionhuset på samma sätt som vi går igenom alla våra lokaler. Hur har vi nyttjat sjukhusens ytor, är det ett bra nyttjande, kan vi göra det på ett annat sätt?.

Regionen tittar även på möjligheten att få ut fler vårdutvecklare i den direkta vården.

Vad tillför det med vårdutvecklare ute i vården?

– Jag tror att det alltid att det blir ett bättre utfört arbete om man är nära den verksamhet man jobbat mot, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

"Enligt min erfarenhet en av de mest effektiva posterna man ska titta på när det gäller omställning.", säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson om nyttjandet av lokaler.
"Enligt min erfarenhet en av de mest effektiva posterna man ska titta på när det gäller omställning.", säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson om nyttjandet av lokaler.
Karta: Region Norrbotten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!