En dag i krigshistoriens spår

Det är 75 år sedan ett bombplan nödlandade i Överkalix efter att ha varit delaktig i sänkningen av världens då största krigsfartyg. Ena motorn finns enligt rykten bevarad i Piteå och författaren Lars Gyllenhaal är på jakt efter spår.

Lars Gyllenhaal gör efterforskningar om det gamla bombplanet som nödlandade på ett fält vid Överkalix efter bombningen av Tirpitz 1944.

Lars Gyllenhaal gör efterforskningar om det gamla bombplanet som nödlandade på ett fält vid Överkalix efter bombningen av Tirpitz 1944.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2019-11-12 21:00

Det tyska slagskeppet Tirpitz, som gömde sig i nordnorska fjordar, var under andra världskriget världens största krigsfartyg, berättar författaren och historieforskaren Lars Gyllenhaal, från Rosvik.

– Winston Churchill var som besatt av det och skickade miniubåtar och bombflygplan tills man slutligen lyckades sänka det utanför Tromsö den 12 november 1944, säger han.

På tisdagen var det 75 år sedan.

Ett av bombplanen ska efter uppdraget ha träffats av tysk eld.

– F21 försökte hjälpa dem landa på ett mindre flygfält, men då slutade en motor fungera och ett fält vid Överkalix fick duga. Det plöjde en åker, säger Lars Gyllenhaal och menar att händelsen först hemlighölls, men kom ut i media efter några dagar och blev en av de största nyheterna i landet under andra världskriget.

– Den blev också största nyheten i premiärnumret av Expressen.

Efter nödlandningen såldes Lancasterplanets delar till intressenter, men nyligen kom Lars Gyllenhaal över uppgifter från flera av varandra oberoende källor.

– Ingenting finns bevarat på museum, men jag tror att delar kan finnas kvar i Piteå kommun, säger han och visar ett utdrag ur boken "Sinking the beast", av Jan Forsgren, där Piteå nämns.

Det handlar om en av planets Rolls Royce-motorer och instrumentpanelen som enligt flera personer ska ha donerats till en yrkesskola i kommunen. Han misstänkte att det rörde sig om Strömbackaskolan och åkte dit för att ta reda på om Piteå sitter på en bit krigshistoria.

Spåren efter planet slutade på 70-talet och Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbacka, ringde runt till lärare som arbetat vid den tidpunkten. Ingen visste någonting, men hon fick en annan intressant uppgift.

– Tydligen ska det ha funnits en yrkesskola med inriktning flygteknik i Öjebyn. Sedan flyttade den hit, men i dag har vi ingen sådan utbildning, säger hon.

Yrkesskolan som nämns i boken kan alltså ha legat i Öjebyn. Jakten på flygplansmotorn fortsätter.

– Tänk om en Rolls Royce-motor från ett av världens mest historiska flygplan hamnade i Piteå. Det är en märklig händelse som en del Piteåbor nog vill få klarhet i, säger Lars Gyllenhaal som nu ber allmänheten om hjälp för att lösa mysteriet.

Den som har uppgifter om flygplansmotorn får gärna höra av sig till Piteå-Tidningen.

I boken "Sinking the beast" av Jan Forsgren nämns Piteå som platsen där en av motorerna fortfarande ska finnas.
I boken "Sinking the beast" av Jan Forsgren nämns Piteå som platsen där en av motorerna fortfarande ska finnas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!