Därför är det brist på havregryn i affärerna

Havregryn är just nu en bristvara och det börjar märkas i mataffärerna.

Det är glest i havregrynshyllan både hos Coop och Ica, efter en brand i kvarnen där kedjornas egna varumärken produceras."Man får välja andra varumärken så länge", säger säljledaren Peter Jonsson på Stora Coop.

Det är glest i havregrynshyllan både hos Coop och Ica, efter en brand i kvarnen där kedjornas egna varumärken produceras."Man får välja andra varumärken så länge", säger säljledaren Peter Jonsson på Stora Coop.

Foto: Christina Simma

Piteå kommun2019-11-13 14:00

Sommaren 2018 gick till historien av flera anledningar,  värmerekord slogs på löpande band och orsakade omfattande skogsbränder i hela landet. Men även odlade grödor tog stryk av torkan, och nu börjar det märkas  i affärerna. 

Redan i början av oktober flaggade exempelvis  barnmatsproducenten Semper för att man inte klarar av att möta efterfrågan på hela sitt sortiment på välling och gröt. Orsak: torkan 2018, som minskat tillgången på havre.  Semper löste den akuta krisen genom att tillfälligt smalna av varutbudet.

Men även den som gillar att koka sin egen havregrynsgröt har drabbats av minskat utbud. Stora Coop är en av butikerna som just nu inte kan erbjuda hela sitt ordinarie sortiment.

– I vårt fall har vi leveransproblem av vårt eget märke. Men det beror inte främst på torkan utan på att kvarnen där grynen produceras drabbades av en brand som slagit ut produktionen, säger Peter Jonsson, säljledare som ansvarar för inköpen på Stora Coop 

Han berättar att ett tiotal produkter, allt från rena havregryn till frukostflingor, inte kan levereras, vilket även framgår av skyltning på grynhyllan. 

– Det är ingen risk att alla havregryn tar slut, men kunden kanske måste välja ett annat varumärke tills leveranserna kommer igång. Innan årsskiftet ska alla produkter vara tillbaka, säger Peter Jonsson.

Även Ica Kvantum har hyllorna länsade på havregryn av sitt eget varumärke och skyltar hänvisar till råvarubrist. De produceras av samma kvarn som Coops, så den omfattande branden påverkar även deras leveranser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!