Över 150 barn från förskola upp till tvåan manifesterade för att dansen ska bli något självklart för skolväsendet. Föreställningen vid namn Tellus hölls i Studio Acusticum och var inspirerad av naturens platser, dess magiska miljöer och barnens rätt att utforska och uppleva sina egna kroppar genom dans.

Andra årets danslärarstudenter från Luleå tekniska universitet (LTU) har under sex veckor jobbat med elever från Norrmalmskolan, Backeskolan, Björklundaskolan och Kullenskolan i ett projekt som mynnade ut i denna dansföreställning.

Lång resa

Artikelbild

| Virvlande, vågor, vattenstänk, stilla och stormigt. Alla vågor är unika. Kullenskolans förskoleklass grupp 1 visade sin version av ”Vattnet” vid manifestationen för dans i skolan på Studio Acusticum.

Det var en resa från Sveriges fjäll till mongoliska grässtäppen, vilda åskväder och mystiska grottor till en spännande blandning av klassisk och modern musik.

Danslärarstudenten Eloise Hjärtström var lyrisk över dagens föreställning.

– Det som är stimulerande med att jobba med barn är energin och dansglädjen. De är så villiga att dansa, öppna för allt, ingenting är konstigt för dem.

Eleverna har under danslektionerna fått uppleva nya sätt uttrycka sig och fått möta varandra i dansen. De har fått arbeta med motorik, rumsuppfattning, samarbete, improvisation och eget skapande.

Artikelbild

| I det närmaste fullsatt när över 150 skolbarn dansade.

Totte huvudperson

Manus var skrivet av Cathrine Henriksson Guerron som byggt upp en berättelse kring Totte som gör resan genom världen. Han börjar sin resa med blixtar och dunder där akten hette "Mörkt moln över Tellus" som Backeskolans årskurs 1 tog sig an med fart i dansen.

Artikelbild

| Efter uppvisningen samlades alla på Acusticums stora scen och tog emot publikens rungande applåder.

Tobias Risberg, Norrmalmskolans årskurs 2, framförde tillsammans med sina klasskompisar "Urskogen" där de dansande skapade former av rot, stam och krona.

– Det var roligt att dansa allihopa. Men det roligaste var när min kompis tappade mig i golvet.